Tyto potraviny obsahují lepek, i když tak nevypadají

Lepek je směs bílkovin, která se běžně nachází v obilninách jako je pšenice, ječmen a oves, a tedy v mouce a pečivu obecně. Pokud ho v potravě přijímáme vysoké množství, tělo si s ním nedokáže poradit a způsobuje zdravotní problémy. Nemoci způsobené nesnášenlivostí organismu na lepek mohou být např. celiakie nebo Crohnova nemoc.

Přes zlehčování, že současná bílá mouka je zdraví neškodná, je prokázáno, že právě bezlepková dieta nebo omezení příjmu lepku na minimum dokáže zlepšit zažívání a pomáhá zlepšovat zdravotní stav, pokud trpíte třeba depresí.

Potraviny obsahující lepek poznáte podle složení. Podle vyhlášky č. 113/2005 Sb. o způsobu označování potravin a tabákových výrobků musí totiž být ve složení potraviny uveden název každé alergenní složky, která byla použita při výrobě potraviny a je v konečném výrobku nadále přítomna, a to i v pozměněné formě. A právě lepek je jedním z alergenů, musí tedy být uveden i ve složení takové potraviny.

Čtěte také: Bezlepková dieta - ano nebo ne?

Corn flakes dochucené sladem

Sáhli jste po kukuřičných lupínkách ke snídani jen proto, že jsou z kukuřičné mouky a neobsahují lepek? Radši se podívejte na složení. Mnohé jsou dochucovány pomocí pšeničného sladu a ten je přímo koncentrátem obsahujícím velké množství lepku.

Pokud si chcete být jistí, že jsou corn flakes bez lepku, sáhněte po těch, které jsou dochuceny pomocí kukuřičného sladu.

Mléčné výrobky

Některé mléčné výrobky se dochucují nebo zahušťují pomocí pšeničného sladu. Aniž byste to u nich čekali, obsahují tedy i určité množství lepku. Složení si tak raději čtěte u instantní horké čokolády nebo třeba u slazených mlék. Dále pak pozor na některé hotové pudinky a slazené jogurty, u kterých na rozdíl od jogurtů s křupinkami lepek nečekáte.

Slad se také používá pro dochucení některých zmrzlin - jak nanuků, tak točené zmrzliny.  A navíc - u té točené zmrzliny nezapomeňte, že kornoutek se vyrábí z mouky. 

U některých sýrů se ve složení objevuje pšeničná vláknina, která také obsahuje lepek. Volte tedy radši jiné.

Čtěte také: Kolik cholesterolu obsahuje mléko a proč je vlastně zdravé?

Pokrmy z masa nebo omáčky

Pokud se vyhýbáte lepku, rovnou můžete zapomenout na řízky v trojobalu. Je ale jasné, že u řízků lepek čekáte. Horší je to s instantními polévkami ze sáčku, kde na první pohled na obalu nejsou ani krutóny ani těstoviny a lepek by tak tak nemusel být. Ale je. Třeba do gulášové polévky se přidává strouhanka. Buďte tedy při výběru ostražití.

V české kuchyni (ale nejen zde) se také mnoho omáček zahušťuje pomocí mouky nebo jíšky, která se také vyrábí z mouky. Proto se jim při bezlepkové dietě radši vyhněte - a to jak v restauracích, tak samozřejmě polotovarům v obchodě.

Ovoce a zelenina ve zpracované podobě

Přestože samotné ovoce a zelenina jsou plně při bezlepkové dietě vhodné, u jejich zpracované varianty si musíme dávat pozor.

Hranolky, tedy ty mražené předpřipravené, jsou občas obaleny v mouce, a tedy obsahují lepek. Podobně se občas moukou obaluje i jiná zelenina nebo ovoce před zamražením.

Pokud milujete bramborové chipsy, dejte si pozor zejména na ty s příchutí. Právě u některých chutí se používají přísady, které lepek obsahují.

 

Pivo obsahuje lepek

Testy provedené v Čechách potvrdily, že pivo obsahuje lepek. Podle typu piva se jeho obsah liší:

  • Nealkoholické pivo obsahuje pouze malé množství lepku - méně než 3 mg na litr
  • Ležák obsahuje mez 3 - 9 mg lepku na litr
  • Černé pivo obsahuje 9 - 15 mg lepku na litr
  • Pšeničné pivo vyráběné převážně z pšeničného sladu obsahuje dokonce až mezi 10,6 a 41,2 mg lepku na litr

Alkoholické nápoje

Podle výzkumů tvrdý alkohol jako je třeba vodka, tequila, džin, ale i whisky, neobsahuje díky destilaci žádný lepek. Pozor si dejte ale v případě, že alkohol byl po destilaci dobarvován karamelem. Ten jako barvivo může být vyráběn z pšeničného škrobu a existuje tak nebezpečí, že obsahuje malé množství lepku.

Čtěte také: V čem je bílá mouka pro zdraví horší než ta celozrnná?

Článek publikován 13.6.2013, aktualizován 4.5.2019