V kapřím masu je především velké množství vody, a to 50 až 80% jeho hmotnosti. Právě proto se doporučuje kapra od výlovu co nejdříve zpracovat a spotřebovat, kvůli vysokému obsahu vody se může rychleji začít kazit.
Kromě vody ale ve 100 gramové porci kapřího masa najdeme cca 9 - 19 gramů lehce stravitelných bílkovin, 2 - 9 gramů tuků a necelý 1 gram sacharidů. Hodnoty vždy závisí na stáří kapra i chovných podmínkách. Tuky, které kapří maso obsahuje, jsou zdrojem důležitých nenasycených mastných kyselin. Ty pomáhají udržovat v pořádku srdce a krevní oběh. Kapří maso také obsahuje důležité minerály jako vápník, hořčík a fosfor a naopak jen minimum cholesterolu.
Ve 100 gramové porci kapřího masa je schováno pouhých 55 - 150 kalorií. Kapr je tak opravdu ideální volbou pro zdravý jídelníček. Stačí ho umět vhodně upravit, např. dobře okořeněného a podlitého upéct v troubě. Pokud ho nepotřebujete nutně usmažit v trojobalu, můžete si být jisti, že si pochutnáváte na vynikající a dietní rybě.
Na Vánoce ale můžete přimhouřit oko a rozumnou porci kapra si vychutnat v jeho tradiční podobě. Přejeme šťastné a veselé!