Jedno vejce (velikosti L) obsahuje 6,5 gramů bílkovin. Z toho cca 3 gramy obsahuje žloutek a více než 3 gramy bílek. Pokud si tedy na snídani připravujete míchaná vajíčka jen z více bílků, a méně žloutků, v klidu můžete použít vždy vejce celá. Žloutek oproti bílku obsahuje navíc vitamíny a minerály.
Zmíněných 6,5 gramů komplexních bílkovin v jednom vejci znamená, že jejich prostřednictvím dodáte tělu i veškeré potřebné aminokyseliny. Právě aminokyseliny poté tělo využívá jako stavební jednotky pro tvorbu nových buněk, tkání a bílkovin. Obsah proteinu v jednom vejci pokryje přibližně 10% denní potřeby bílkovin (pro 70 kg dospělého člověka).
Čtěte také: Jak spočítat, kolik gramů bílkovin, sacharidů a tuků denně přijmout a kolik je to kalorií
Proč je vejce vlastně tak populární? Jedno jediné vejce totiž obsahuje 13 vitamínů a minerálů, vysoce kvalitní a snadno stravitelný protein, zdravé nenasycené tuky a antioxidanty. A to vše při vynikající energetické a výživové hodnotě méně než pouhých 100 kalorií na jedno vejce. Navíc stravitelností bílkovin je vejce na špičce všech potravin - stravitelnost je až 98%.
Nutriční hodnoty, vitamíny a minerály ve vejci
Doplníme i ostatní nutriční hodnoty přepočtené na 100 gramů hmotnosti. Vejce (bez skořápky) obsahuje:
- 70 gramů vody
- 5,5 g tuku
- 275 mg cholesterolu
- 1 g sacharidů
Obsah minerálů ve 100 g vejce:
- 190 mg fosforu
- 125 mg draslíku
- 120 mg sodíku
- 50 mg vápníku
- 23 mg selenu
- 2,3 mg železa
- 1,3 mg zinku
- 0,4 mg manganu
- 0,05 mg jódu
Obsah vitamínů ve 100 g vejce:
- 1700 μg kyseliny pantotenové
- 1300 μg vitamínu E
- 447 μg riboflavinu
- 150 μg vitamínu A
- 91 μg tiaminu
- 60 μg kyseliny listové
- 25 μg biotinu
- 1,5 μg vitamínu D
- 1 μg vitamínu B12
zdroj hodnot: Výživová hodnota vajec, nasevejce .cz
TIP PRO VÁS
Čtěte také: Jak dlouho a jak správně vařit vejce
Článek publikován 21.9.2014, aktualizován 8.5.2019