Přes samotným vařením
Ideální je nevařit vejce příliš čerstvá, ani ta stará. K vaření používejte vejce stará 5 - 15 dnů, aby skořápka nepraskla a zároveň, aby vařené vejce mělo co nejlepší chuť.
Než vložíte vejce do hrnce s vodou, nechte je venku při pokojové teplotě alespoň 10 minut. Snížíte tak riziko, že dojde k teplotnímu šoku a prasknutí skořápky.
Vodu, ve které budete vařit vejce, dobře osolte. Pokud by vejce prasklo, nevyteče ven. Stejně tak vody dejte jen tolik, aby vejce byla těsně ponořena.
Ihned po dovaření vejce zchlaďte
Vejce ihned po uplynutí doby, po kterou se mají vařit, zchlaďte studenou vodou. Zastavíte tak proces dovařování a dostanete vejce přesně takové, jaké jste chtěli.
Jak uvařit vejce na měkko
Pokud vejce dáváte vařit do studené vody, přiveďte ji k varu, poté stáhněte, aby voda lehce probublávala a vařte pouhou minutu.
Pokud vejce dáváte do vroucí vody, stopněte tři minuty.
Jak uvařit vejce na hniličku
Pokud vejce dáváte vařit do studené vody, od momentu varu vody odpočítejte tři minuty.
Pokud vejce dáváte do vroucí vody, stopněte čtyři až pět minut (podle velikosti vejce).
Jak uvařit vejce na tvrdo
Pokud vejce dáváte vařit do studené vody, od momentu varu vody odpočítejte pět minut.
Pokud vejce dáváte do vroucí vody, stopněte šest až sedm minut (podle velikosti vejce).
Čtěte také: