A jak to funguje? Jednoduše. Stačí se podívat na vaší ruku - a to buď zatnutou v pěst nebo volně položenou.
Pro určení porcí si stačí zapamatovat, jak které živiny snadno odměřit:
- Dlaň určí porci bílkovin
- Zatnutá pěst určí porci zeleniny
- Dlaň sevřená v "misku" určí porci sacharidů
- Palec určí porci tuků
Jak určit přibližnou porci potravin?
Pro ženy platí přibližné určení správné velikosti porce takto: Porce jídla bohatého na bílkoviny (kuřecí maso, libové hovězí, tvaroh apod.) by měla být veliká jako velikost vaší dlaně. K tomu přidejte porci zeleniny velikou jako zaťatou pěst. Pokud chcete přidat k jídlu ještě sacharidy, porce takové potraviny by neměla být maximálně tak velká, aby se vám vešla do dlaně sevřené v misku. Když naopak přidáváte potraviny bohaté na tuky, jejich porce by neměla být větší než je velikost vašeho palce.
Pro muže pak můžete podávat porci dvakrát větší.
Určování jednotlivých druhů potravy pomocí rukou je sice orientační, nicméně velikost rukou obvykle souvisí s celkovým vzrůstem nebo mohutností člověka. Díky tomu aspoň pro začátek vaší diety nemusíte složitě přemýšlet, vážit nebo měřit, kolik si čeho můžete dopřát.
Přesné určení velikosti porce jednotlivých živin je důležité při přísnější dietě. Pokud ale nad složením vašeho jídelníčku přemýšlíte, usnadněte si odměřování alespoň takto.
Co vy, vážíte a odměřujete poctivě každou porci jídla nebo na to máte nějaký fígl?