V obchodě si u chladícího pultu sáhněte po tom neslazeném.
Jak vzniká kefír
Kefír je kvašený mléčný nápoj. Připravuje se působením kefírových zrn v mléce - tedy přímo kvašením. Kefírové zrno je kombinací bakterií a kvasinek s bílkovinami, tuky a cukry. Právě ony se rychle množí v mléku a metabulizují mléčný cukr na mléčnou kyselinu. Díky tomu má kefír onu nakyslou, lehce perlivou chuť a konzistenci podobnou řídkému jogurtu.
Pravý kefír se vyrábí právě z kefírových zrn a mléka. Pokud si ho vyrobíte doma, počítejte s tím, že v takovém kefíru bude až 10x více bakterií a bude tedy silněji působit než kefír z obchodu.
Čtěte také: Kolik cholesterolu obsahuje mléko a proč je vlastně zdravé
Kefír je zdraví prospěšný
Mikroorganismy, které kefír obsahuje, působí ve střevech a vytvářejí tam nepříznivé prostředí pro škodlivé látky. Díky tomu podporuje imunitu a zvyšuje odolnost našeho těla vůči chorobám. Jeho působení také pomáhá regulovat krevní tlak a hladinu krevního cukru. Tím má příznivý vliv i na srdce a krevní oběh.
Jeho působení v zažívací soustavě příznivě ovlivňuje samotné trávení a pomáhá léčit onemocnění střev nebo slinivky břišní. Obnovuje také rovnováhu střevní mikroflóry a stabilizuje žaludeční kyseliny. Navíc ho mohou konzumovat i lidé, kteří jinak trpí intolerancí laktózy - bakterie přeměňují mléčné cukry (na které jsou jinak lidé často alergičtí) na mléčnou kyselinu.
Říká se také, že tím, jak pozitivně kefír dokáže ovlivnit trávení a krevní oběh a očišťuje naše tělo od škodlivých látek, má vliv i na zdraví pokožky, vlasů, pomáhá léčit ekzémy, ale hlavně uvolňuje svalové napětí a tím se díky jeho konzumaci cítíme celkově lépe.
Čtěte také: Upečte si z kefíru vynikající koláč
Jak často pít kefír pro zdraví
Ideální je pít kefír pravidelně - 2x týdně půl litru. Na začátek můžete klidně i menší dávky - tělo si nejspíš bude muset na přísun nových bakterií a jejich působení zvyknout a větší dávka by mu nemusela v případě, že jste citlivější, udělat dobře.
Kefír tedy nefunguje zázračně, po vypití jedné sklenice neočekávejte, že budete ihned zdravější. Pokud si jej ale dopřejete v občasných intervalech, pomůžete vašemu tělu být odolnější vůči nemocem a umí uklidnit vaší trávicí soustavu.
Čtěte také: Proč jsou zakysané výrobky lepší než obyčejné mléko
Článek publikován 10.2.2014, aktualizován 5.6.2019