Hubnutí je náročné a vyžaduje pevnou vůli a neustálou motivaci. Mnoho lidí je navíc po čase zklamaných a doslova frustrovaných, protože i když se ze všech sil snaží, hubnutí se zastaví a nedokážou se zbavit už ani pár dekagramů. Jak je to možné? Nejspíš proto, že dělají jednu z nejčastějších chyb.
Špatný poměr bílkovin, sacharidů a tuků
Zpočátku jde hubnutí snadno a kila začnou rychle ubývat. Stačí změnit stravování a začít se hýbat a ručička na váze jde den za dnem níž a níž. Ale většina lidí, kteří hubnou, se pak dostane do fáze, kdy se u nich hubnutí zastaví, i když ve svém novém zdravém životním stylu pokračují dál.
Důvodem může být to, že v jejich stravě je nesprávný poměr živin. Správně odhadnout poměr bílkovin, sacharidů a tuků není náročné a pro správné fungování těla a pro hubnutí je zcela klíčové. Častou chybou bývá v tom, že ve stravě je málo bílkovin a mnoho sacharidů. Což je třeba změnit.
Příliš kalorií
Někdo si při začátku hubnutí začne počítat kalorie a snaží se nepřesáhnout doporučený denní limit ani o jednu jednotku. Což je ale časově náročné i psychicky vyčerpávající. Kalorie si nemusíte počítat, stačí je zhruba odhadovat. Ale pokud jste přestali hubnout, může to být právě tím, že přijímáte více kalorií než kolik tělo potřebuje a spotřebuje. Když tělu dáváte kalorií více, tak buď nehubne, nebo začnete tloustnout.
Zrádné cukry
Cukr a obecně sladkosti jsou jedním z největších zdrojů přebytečných kalorií – tedy kalorií, které tělo nepotřebuje, neumí je příliš zužitkovat a jen si je ukládá ve formě tuků, případně přispívají ke zvyšování rizika onemocnění cukrovkou. Sladká jídla a pochutiny jsou sice skvělé jakožto okamžitý zdroj energie, ale cukr se rychle „vyčerpá“, takže už vzápětí zase dostanete hlad a cítíte se unavení. Což řada lidí zahání dalším zdrojem cukru. Ale pak se nikdo nemůže divit, že se mu nedaří hubnout.