Co budeme potřebovat?
- 100 g čočky
- 1 vejce
- 1 hrst ovesných vloček
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička majoránka
- 1 lžička kari
- sůl
- olej na smažení
Jak na to?
Kvalitní čočka se sice namáčet nemusí, ale my to stejně doporučujeme. Díky namočení se totiž sníží doba potřebná k vaření až na polovinu. Čočku tedy namočíme, ideálně den dopředu. Do stejné vody přidáme sůl, těsně před vařením a vaříme do měkka. Dejte pozor, ať se vám čočka příliš nerozvaří, v karbanátku totiž chutná lépe, když zůstane nějaká struktura.
Z ovesných vloček si připravíme mouku, klasickým rozmixováním. Opět platí, že není třeba vločky rozmixovat úplně, malé kousky ničemu nevadí. Čočku přecedíme, smícháme s moukou z vloček, vejcem, rozmačkaným česnekem a dochutíme majoránkou, kari a solí.
Směs můžete míchat vidličkou a část čočky tak rozmačkat, aby byl karbanátek kompaktnější. Jak už jsme ale zmínili, celá čočka v jídle bude příjem zpestřením každého sousta.
Nyní už jen stačí rozpálit olej na pánvi a smažit karbanátky v libovolné velikosti. Smaží se stejně jako klasické karbanátky, pouze je třeba vydržet a neobracet je příliš brzy, teprve až jsou z jedné strany kompletně hotové, obrátíme je a dosmažíme do zlatotova z druhé strany.
Podávat je můžete třeba s coleslaw salátem, nebo v housce, jako vegetariánský hamburger.