Co budeme potřebovat?
- 400 g krůtích prsou
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1/2 celeru
- 1 lžíce másla
- 1 zakysaná smetana
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 1 muškátový oříšek
- sůl
- olivový olej
Jak na to?
Kořenová zelenina by měla být přibližně ve stejném poměru, takže stejné množství mrkve, petržele i celeru. Vše si očistíme a nastrouháme na větším struhadle.
Maso si očistíme a odblaníme, ale necháme jej vcelku. Pokud jej omýváte, je důležité jej nejdříve zcela osušit, třeba papírovou osuškou.
Na přípravu použijeme větší hrnec, tak aby se do něj vešlo celé maso i se zeleninou. Ušetříme nádobí a stejně se bude vše připravovat dohromady. Ale nejdříve necháme hrnec rozehřát a maso si potřeme olivovým olejem ze všech stran. Položíme jej do rozehřátého hrnce a necháme zatáhnout ze všech stran.
Nyní maso vytáhneme a na výpeku osmažíme nastrouhanou zeleninu. Jen ji mírně orestujeme, tak aby trošku změkla a začala hezky vonět. Jakmile se rozvoní, přidáme sůl, koření a maso vrátíme zpět.
Vše dohromady zakryjeme, například alobalem, a dáme péct do trouby. Pečeme přibližně hodinu, na 180 °C. Během pečení můžete přidat horkou vodu, pokud maso žádnou šťávu nepustí, ale u krůtího masa to obvykle nebývá potřeba. Naopak, pokud by vody bylo moc, v závěru můžeme péct maso odkryté.
Po hodině maso opět vyndáme a nakrájíme na plátky vhodné k servírování. Zeleninu necháme v hrnci a pouze vyndáme koření. Přidáme lžíci másla a vše rozmixujeme tyčovým mixerem. Nakonec už jen dochutíme muškátovým oříškem, případně solí, a vmícháme zakysanou smetanu. Není třeba už nic vařit, ale samozřejmě omáčku můžete trochu přihřát, jen ji už nevařte.
Dobrou chuť!
Pokud nevíte co se zbylým celerem, zkuste z něj udělat celerový salát. Skvěle se hodí k večeři, jen s pečivem, nebo jako příloha k hlavnímu chodu na další den.