Co budeme potřebovat?
- 2 kuřecí stehna
- 1 balíček kysaného zelí
- 1 cibule
- 1 kelímek smetany (na vaření. nebo zakysaná)
- 2 bobkové listy
- 2 kuličky nového koření
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 lžíce hladké mouky
- olej
- sůl
- pepř
Jak na to?
Z kuřete je lepší použít stehna, než prsa. I když jsou libovější, toto jídlo si přece jen trochu tuku vyžaduje. Stehna jsou křehčí a spolu s kysaným zelím chutnají skvěle.
Stehna si tedy vykostíme a zbavíme kůže. Tyto suroviny ale nevyhazujeme, ale dáme vařit ve vodě a v mezičase s z nich připravíme vývar. Očištěné maso nakrájíme na malé kousky a dáme stranou.
Cibuli nakrájíme na malé kostičky a dáme do většího rendlíku zpěnit na oleji. Pak přidáme maso a koření, včetně soli a pepře. S masem postupně mícháme, aby se rovnoměrně zatáhlo ze všech stran. Jakmile se tak stane, přidáme lžíci papriky a s masem promícháme. Ještě chvilku restujeme a pak už jen přidáme zelí.
Zelí nejprve zbavte tekutiny, ale tu samozřejmě nevylévejte, obsahuje spoustu zdravých látek a dá se klidně vypít. Vymačkané zelí pak překrájíme, aby v segedínu nebylo zbytečně dlouhé.
Maso se zelím promícháme, přidáme vývar z kostí, tak aby bylo vše ponořené a vaříme pod pokličkou. Zelí trvá docela dlouho a bude jej chtít průběžně ochutnávat, zda už je uvařené. Pokud si chcete dobu vaření zkrátit, použijte tlakový hrnec.
Jakmile zelí změkne dostatečně, přidáme smetanu a ve vodě rozmíchanou hladkou mouku. Společně vše provaříme a můžeme podávat.
Nezapomeňte, že obzvlášť v období chřipek je zelí tradičním receptem našich babiček, jak se jim bránit. Připravit si jej můžete třeba jako studený zelný salát se slaninou.