Co budeme potřebovat?
- 1 rybu
- 2 kolečka citronu
- 1 svazek bylinek
- sůl
- pepř
- olivový olej
- pečící papír
- 1 dcl bílého vína (volitelně)
Jak na to?
Rybu je nejlepší zvolit se světlejším masem. Ideální je pstruh, nebo nějaký mořský dravec. Rybu si hezky očistíme a položíme do středu pečícího papíru. Osolíme, opepříme, vložíme silnější plátky citronu a svazek bylinek.
Volba bylinek je na vás, jen to nepřežeňte s nějakou příliš aromatickou. ryba se bude pomalu dusit v páře opravdu nasaje všechny chutě. I proto šetřete se solí, není je třeba tolik jako dáváte běžně.
Perfektními bylinkami je například čerstvý bobkový list, rozmarýn, nebo šalvěj. Ale taková zrovna utržená majoránka dokáže s rybou divy. Klidně můžeme přidat i nějakou zeleninu, nebo jen nakrájenou cibuli. Zde se fantazii meze nekladou.
Pokud chcete, přidejte trochu bílého vína, ryba bude opravdu o několik úrovní lepší a vůbec se nemusíte bát, že bude po víně cítit. Alkohol se vypaří, ale klidně můžete zaměnit jen za obyčejnou vodu.
Na rybu ještě kápneme trošku oleje, pro zjemnění chuti a pečící papír zabalíme. Forma zabalení je zcela na vás, podstatné je, aby odnikud neutíkala pára, nebo se nevylila šťáva. Bohatě bud stačit balíček převázat šňůrkou a pevně přitáhnout.
Pečeme přibližně 30 minut při 180 °C. Podáváme s pečivem, nebo jen s lehkým zeleninovým salátem.
Nemáte čas a zároveň byste rádi dietní oběd z ryby? Co zkusit steak z tuňáka podle našeho receptu.