Co budeme potřebovat?
- 1 lilek
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
- 1 lžíce strouhaného chedaru
- 1 lžička směsi bylinek
- sůl
Jak na to?
příprava lilku je prakticky vždy stejná, lilek neloupeme, pouze jej omyjeme a nakrájíme na cca 1 cm silné plátky. Plátky z obou stran posolíme a necháme na talířku alespoň hodinu odpočinout. Díky tomu se z lilku dostane voda, kterou jen osušíme kuchyňskou utěrkou.
Během čekání na odvodnění lilku si připravíme směs sýru a bylinek. V misce smícháme oba druhy sýrů a přidáme bylinky, tak jak je máme rádi, nebo zrovna jsou na zahrádce. Rozhodně doporučujeme přidat trochu papriky, která přidá příjemnou uzenou chuť, ale jinak je vše na vás. My jsme použili koriandr, bazalku, rozmarýn a šalvěj.
Lilky poklademe na pečící papír a bohatě posypeme sýrem. Vložíme do trouby a pečeme ideálně pod grilem do zezlátnutí.
Jiný tip na recept z lilku? Co třeba zkusit výborné lilkové rizoto?