Co budeme potřebovat?
- 1 střední lilek
- 1 stroužek česneku
- 1 hrnek rýže (kulatozrnná)
- 100g parmezánu
- 500ml kuřecího vývaru
- 1 lžíce másla
- olivový olej
- sůl
Jak na to?
Lilek si nakrájím na větší kostky, cca 1 cm, ale měřit je skutečně nemusíte. Na pánvi rozehřejme malé množství oleje a vsypeme nakrájený lilek. Orestujeme, až dostane hezkou zlatavou barvu a těsně před sejmutím z ohně přidáme nasekaný česnek. Dávejte pozor, ať se česnek nepřipálí a nezhořkne. Lilek vysypeme do misky a stejnou pánev očistíme papírovým ubrouskem. Když je čistá, nasypeme na ni hrnek rýže a při občasném míchání ji orestujeme. Teď už jen stačí přidávat vždy malé množství vývaru, vždy tak, aby byly zrnka rýže ponořená. Promícháváme a čekáme, až se tekutina vsákne. Vývar přidáváme tak dlouho, dokud rýže nedosáhne požadované tvrdosti. Zrnka by měla být tak zvaně "na zkus", tedy mírně tvrdá. Závěrem už jen vmícháme lžíci másla - to způsobí krémovitost rizota a nastrouhaný parmezán. Vrátíme lilek, prohřejeme a můžeme podávat.
Dobrou chuť!