Na první pohled se na orientálních jídlech vše zdá naprosto dokonalé. Jsou plná zeleniny, která není příliš rozvařená, ale naopak si zachovává svou strukturu, mají podle všeho kvalitní složení i výtečnou chuť. Je v nich maso, nejčastěji kuřecí, které patří k nejdietnějším masům vůbec. Přílohami jsou většinou rýžové nudle nebo rýže, tedy zase to dietnější, co můžeme konzumovat. Tak v čem je ten háček, když jde na první pohled o nejdietnější a nejzdravější jídla, jaká snad mohou existovat?
Problém je většinou v úpravě těchto jídel, protože fast foody a většina tuzemských restaurací s nabídkou orientálních jídel své pokrmy různě chytře dochucují či k nim přidávají omáčky, které mají k těm zdravým dost daleko.
Čtěte také: Které koření vám může pomoci s hubnutím
Soli a glutamátu je víc než dost
Samotné orientální koření je v pořádku. Právě to jídlům dodává neobvyklou chuť, aniž by bylo nezdravé. Potíž je v tom, že v orientálních jídlech bývá velké množství soli a tedy i sodíku, což našemu organismu rozhodně neprospívá. Jak jistě víte, denně bychom měli přijmout maximálně jednu lžičku soli – a takové množství leckdy najdeme v jedné jediné porci „číny“.
Druhá velká zrada je používání nezdravých dochucovadel. Díky nim nám jídlo přijde výborné a už předem se nám na něj doslova sbíhají sliny. Bohužel naše tělo v čele s naším srdcem a krevním tlakem tím jen trpí. Na vině je zde zejména glutamát sodný.
Čtěte také: Čím to je, že glutamát umí zvýrazňovat chuť a vůni v jídlech
Smažení a omáčky přidají na kaloriích
Při dietě byste se čínským a dalším podobným jídlům měli spíše vyhýbat a dávat si je jen výjimečně. Kromě nezdravých ingrediencí totiž obsahují velké množství kalorií – i když se to na první pohled nejspíš nezdá. Podle měření kalorií obsahuje takovýto průměrný orientální pokrm téměř plnou denní doporučenou dávku kalorií. A to je to třeba jen oběd!
Při hubnutí se proto ptejte, jak se vaše oblíbené orientální jídlo připravuje a co se do něj přidává. Volte pak takové pokrmy, kterých základem jsou vařené - nikoliv smažené -rýžové nudle a k nim spousta zeleniny, bylinek a masa. Maso pak ideálně ne to v těstíčku nebo "křehké", které se předem často v restauraci kvůli úspoře času rychle ofrituje v oleji.
Čtěte také: Teenageři si ničí zdraví. Neví vůbec, jak správně jíst