Co budeme potřebovat?
- filet z okouna nilského
- 1 snítka libečku
- 1 lžička kopru
- sůl
- pepř
- olivový olej
Jak na to?
Okoun je ryba na gril přímo stvořená. Má ideální tučnost, takže se nevysuší a navíc je velká, takže manipulace je snadná. Přípravu navíc zvládne každý.
Filet se prodává už bez kůže a kostí, takže se můžeme pustit rovnou do přípravy. Rybu nikdy neoplachujeme, pokud je mokrá, jen ji osušíme utěrkou. Libeček a kopr si nasekáme. Filet osolíme, opepříme, potřeme lehce olivovým olejem a posypeme nasekanými bylinkami.
Gril rozpálíme a rybu na něj položíme. Ideální je, pokud máte k dispozici tál, na kterém se rybu bude péct mimo hlavní žár. Pokud ne, použijte alespoň hliníkovou misku, nebo kleště na ryby.
Podle velikosti filetu ji pečeme přibližně 10 minut z jedné strany. Pak už jen pár minut, necháme zatáhnout druhou stranu. Dejte pozor, ať okouna nepřepečete, musí se hezky trhat po vláknech. A máme hotovo. Podávat můžeme například s letní variantou bramborového salátu.