Co potřebujeme?
- 1 kg hovězích líček
- 4 velké mrkve
- 3 velké kořeny petržele
- 1 velkou cibuli
- 4 stroužky česneku
- celer (my jsme použili polovinu poměrně velké bulvy)
- 0,5l hovězího vývaru na podlití
- 0,2l červeného suchého vína
- sůl
- pepř
- olej
- rozmarýn
- tymián
- majoránka
- zázvor
- nové koření
- bobkový list
- papiňák
Jak na přípravu?
Hovězí líčka očistíme a nakrájíme na cca 1 cm tlusté plátky. Osolíme a opepříme. Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky. Mrkev, petržel a celer nakrájíme na kolečka (resp. celer na podobě velké kousky).
V papiňáku rozpálíme olej a na něm osmahneme plátky hovězích líček z obou stran, aby se zatáhly. Odložíme si je bokem. Na tom samém oleji pak orestujeme cibulku, přidáme zeleninu a restujeme cca 3 minuty. Podlijeme vývarem, okořeníme dle chuti kořením (rozmarýn, tymián, majoránku, pár kuliček nového koření, tři bobkové listy a špetku zázvoru), prolisujeme česnek, zalijeme vínem a vše pořádně promícháme. Plátky líček vložíme zpět do papiňáku a vaříme pod tlakem cca 40 minut.
Máme hotovo! Líčka můžeme vyjmout a vidličkou snadno natrháme. Můžeme použít jako maso do hamburgerů. My jsme si k tomu upekli i domácí hamburgerové bulky (kliknutím se otevře recept).
Druhou variantou je dát si líčka s omáčkou a bramborovou kaší. Každopádně maso se rozplývá na jazyku.