Co potřebujeme?
- 375 g hladké mouky
- 120 ml mléka
- 120 ml vody
- 1 velké vejce
- 8 g sušeného droždí (lžíce)
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce rozpuštěného másla (na pomazání)
- 1 lžička soli
- 2 lžíce cukru
- semínka dle chuti na posypání (za nás vede sezam)
Jak na přípravu?
Droždí smíchejte v hrnečku s teplou vodou, až se pořádně rozpustí. V míse (nebo nádobě kuchyňského robota) rozmíchejte mléko s vejcem, cukrem, olejem a solí. Přilijte droždí s vodou a promíchejte.
Pak přisypávejte mouku. Hezky pomalu, aby vám vzniklo řidší těsto. To poté vypracujte tak, aby přestalo lepit na stěny nádoby a jakmile (cca po 10 minutách) je hotovo, nechte těsto cca hodinu zakryté kynout.
Pak ho vyklopte na pomoučený vál, rozdělte na cca 8 - 10 dílů a vytvarujte pravidelné bulky. Ty klaďte na pečicím papírem vyložený plech, poté zakryjte utěrkou a nechte dalších cca 40 minut na teplém místě kynout.
Troubu předehřejte na 185 stupňů. Než dáte bulky péct, potřete je rozpuštěným máslem, aby měly krásně matný povrch a posypte semínky. Pak už jen pečte cca 18 minut a máte hotovo.
Domácí hamburgerové bulky oceníte nejen k přípravě hamburgeru, nám chutnaly i jen tak na sladko s máslem a marmeládou.
Dobrou chuť!