Ricotta není sice nejdietnější potravina, ale v sýrech patří k těm méně tučným. Navíc vyniká opravdu jemnou chutí, která se nedá přirovnat snad k ničemu co běžně v Čechách máme k dispozici. Pokud jste tedy tuto pochoutku ještě nezkusili, je nejvyšší čas.
Co budeme potřebovat?
- 250g čerstvého špenátu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 strouček česneku
- 1 vrchovatá lžíce ricotty
- sůl
-
Jak na to?
- Příprava čerstvého špenátu je stejně tak snadná jako toho zmrazeného. Rozhodně se ale vyplatí investovat do toho čerstvého. Chutná lépe a díky jednotlivým lístkům se dá různě obohatit. Třeba jako v tomto receptu.
- Špenát opereme a necháme osušit. Je na nás zda na jednotlivých listech necháme stonky, nebo je odtrháme. I když je to pracnější, někdy stonky můžou vést k hořké chuti.
- Osušený špenát pak stačí vložit na pánev, kde jsme rozehřáli lžíci olivového oleje. Jakmile se začne hromádka viditelně zmenšovat, opatrně obracíme, až zbyte opravdu jen malé množství. Do něj zamícháme utřený česnek, osolíme a ještě chvilku dusíme.
- Odstavíme z ohně a ještě do horké pánve přidáme lžíci sýru ricotta. Promícháme a můžeme rovnou podávat - už nevaříme.
- Špenát se výborně hodí například k dietnímu kuřecímu masu, nebo třeba krůtě. Klidně zkuste náš recept na krůtí plátky na majoránce. Přílohou jsou ideální těstoviny.
- Dobrou chuť!
- Vyzkoušejte náš recept na nedělení buchtu - výbornou tvarohovou bublaninu.