Ovocná piva - víte, co pijete? Přehled "éček"

Mnoho z nás během horkých letních dnů sáhne po jednom z ovocných piv, která jsou v nabídce obchodů nebo restaurací. My jsme do zásoby nakoupili radši hned všechna ovocná piva, která byla dostupná v obchodě a podívali se na jejich složení. Našli jsme pár překvapujících informaci.

I díky tomu vy máte před sebou kompletní informace, které vám usnadní rozhodování, po jakém ovocném pivu sáhnout a s ohledem na své zdraví si ho pak vychutnat.

Pro přehlednost jsme rozdělili článek na tři části:

Je dobré mít kompletní přehled o tom, co pijeme. Proto jsme pro vás našli informace, co se pod kterými "éčky" použitými v ovocných pivech skrývá a zda mohou být pro organismus škodlivá.


E120 - karmíny

Získávají se extrakcí z vysušených těl samiček hmyzu Dactyloptius Coccus, žijícího zejména na kaktusech v Peru či na Kanárských ostrovech. U karmínů je bohužel prokázána přímá souvislost s vznikem kožních nádorů, vznikem anafylaxe, astmatu, kopřivky nebo senné rýmy. Je také silným alergenem a jednou z příčin dětské hypersensitivity. 

Je v ovocném pivu: Staropramen Cool Grep


E304 - askorbylpalmitát

Tento antioxidant v pivu zabraňuje oxidaci barviv. Nežádoucí účinky mohou pociťovat pouze osoby se sklonem k tvorbě močových kamenů.

Je v ovocném pivu: Zlatopramen Radler Citrón


E306 - extrakt s vysokým obsahem tokoferolů

Je přirozenou součástí ořechů, obilí, listové zeleniny a rostlinných olejů. Podle studií dokonce tokoferoly snižují riziko vzniku Alzheimerovy nemoci u stárnoucí populace.

Je v ovocném pivu: Zlatopramen Radler Citrón


E327 - laktát (mléčnan) vápenatý

V ovocných pivech se používá pro regulaci kyselosti (zejména u grepové nebo citrónové příchuti). Látka se považuje za bezpečnou.

Je v ovocném pivu: Samson Grapefruit, Staropramen Cool Grep


E331 - citrát sodný

V ovocných pivech se používá se k úpravě kyselosti nebo k zachování bublinek. Nejsou známy nežádoucí účinky. Není ale vyloučeno, že při nedostatku vitamínu D může způsobit špatné vstřebávání vápníku, a tedy jeho nedostatek v těle. Má také močopudné účinky.

Je v ovocném pivu: Zlatopramen Radler Pomeranč a zázvor, Samson Lemon


E332 - citrát draselný

V ovocných pivech se používá k regulaci kyselosti. Má močopudné účinky.

Je v ovocném pivu: Samson Grapefruit


E410 - karubin

Karubin je vláknina rozpustná v teplé vodě a vyskytuje se v semenech stálozelené rostliny nazývané rohovník obecný. Dříve - již v starodávném Egyptě - se používal k mumifikaci. Dnes se využívá jako zahušťovadlo a stabilizátor - právě třeba v ovocných pivech.

Organismu není škodlivý. Naopak podle studií příjem karubinu může snižovat hladinu cholesterolu a může mít blahodárný vliv na střevní mikroflóru

Je v ovocném pivu: Zlatopramen Radler Citrón, Zlatopramen Radler Grapefruit, Zlatopramen Radler Pomeranč a zázvor, Samson Lemon, Samson Grapefruit, Gambrinus Řízný citrón, Gambrinus Šťavnatý grep, Gambrinus Limetka a bezinka, Staropramen Cool Lemon, Staropramen Cool Grep


E414 - arabská guma

V přírodě se vyskytuje v pryskyřici různých druhů akácií. Je jedním z nejstarších přírodních emulgátorů. V potravinách se používá se jako zahušťovadlo, stabilizátor a emulgátor. V pivu stabilizuje pěnu, která díky němu vydrží po nalití do sklenice déle.

Při běžných dávkách nejsou známy nežádoucí účinky, nicméně u citlivých jedinců může způsobit alergickou reakci.

Je v ovocném pivu: Zlatopramen Radler Citrón, Zlatopramen Radler Pomeranč a zázvor, Staropramen Cool Hořký pomeranč, Pardál Ovo Bezové


E440 - pektin

Pektin se nachází v ovoci a zelenině a řadí se mezi rozpustné vlákniny. Používá se jako želírující látka, stabilizátor, emulgátor a zahušťovadlo.

Pektin je přirozenou složkou naší potravy a považuje se za bezpečnou přídatnou látku. Velké dávky však mohou způsobovat nadýmání nebo střevní potíže. 

Je v ovocném pivu: Samson Grapefruit, Staropramen Cool Lemon, Staropramen Cool Grep


E445 - pryskyřičné estery

Tyto stabilizátory způsobují v pivech zakalení. Pro člověka jsou v malých dávkách bezpečné, ale podobně jako u arabské gumy mohou u citlivých jedinců způsobit alergickou reakci.

Je v ovocném pivu: Zlatopramen Radler Citrón, Staropramen Cool Hořký pomeranč


E504 - uhličitan hořečnatý

Používá se jako prostředek proti překyselení a je bezpečný. Dokonce je zdrojem hořčíku.

Je v ovocném pivu: Samson Grapefruit, Staropramen Cool Grep


E950 - acesulfam K

Toto sladidlo je 200x sladší než cukr a zvýrazňuje chuť ostatních sladidel. Nevstřebává se v organismu a je vylučován v moči. Jeho toxické účinky nebyly s jistotou prokázány, ani vyvráceny. Na základě řady studií se řada vědců klaní k názoru, že je látka v malých množstvích bezpečná. Faktem ale je, že pokud se látka zahřívá, unikají z ní toxické výpary.

Je v ovocném pivu: Samson Lemon, Samson Černý rybíz


E951 - aspartam

Byl objeven náhodně při vývoji léku na žaludeční vředy, v přírodě se přirozeně nevyskytuje. 

Ve vysokých dávkách vykazoval aspartam neurotoxické účinky u hlodavců. Část aspartamu se v těle rozkládá na toxický methanol a dále i na aminokyselinu fenylalanin. Jedinci trpící vzácnou genetickou poruchou zvanou fenylketonurie se musí vyhýbat potravinám, které obsahují aspartam.

Nezávislá organizace CSPI doporučuje vyhýbat se této látce z několika důvodů: Aspartam může ovlivňovat mozkové funkce a způsobovat změny chování, může vyvolat závratě, bolesti hlavy, záchvaty připomínající epilepsii a u žen také menstruačními problémy.

Je v ovocném pivu: Samson Černý rybíz


E954 - sacharin

Sacharin se vyrábí z toluenu. Původně byl používán jako antiseptikum a konzervační látka. Je 200-700x sladší než cukr, ale na rozdíl od něj nemá žádný energetický obsah.

V těle se sacharin nemění a je vylučován v původní formě. Studie na zvířatech prokázaly, že látka může vyvolat rakovinu močového měchýře, zhoubné onemocnění dělohy, vaječníků, kůže, krvinek a dalších orgánů. U lidí nebyla prokázána souvislost konzumace sacharinu a vyššího výskytu rakoviny. Jeho konzumace je tedy oficiálně povolena.

Je v ovocném pivu: Samson Lemon, Samson Černý rybíz


Podívejte se na další části článku o ovocných pivech: