V kapustě se snoubí hořkost s nasládlostí a to dělá tuto polévku zajímavou. Díky spoustě vlákniny udělá z naší polévku výbornou dietní záležitost a s vitamíny C, B, E a K nám pomůže proti chřipkám.
Co budeme potřebovat?
-
1 menší kapustu
-
1 menší celer
-
1 petržel
-
1 cibule
-
1 mrkev
-
trocha mouky
-
máslo
-
sůl
-
bílý pepř
-
Jak na to?
- Celer, petržel a mrkev si očistíme a dáme do studené vody. Přihodíme i očištěnou cibuli, kterou ale neloupeme přihodíme a necháme na mírném ohni probublávat. Zkrátka si připravíme dobrý, poctivý a silný zeleninový vývar.
- Mezitím si kapustu rozkrojíme na čtvrtiny a z každé části vyřízneme tvrdý střed. Horní listy obereme a zbytek opláchneme vodou. Pak už jen stačí nakrájet kapustu na tenké proužky.
- Jakmile je vývar hotový, přidáme nakrájenou kapustu, dosolíme a opepříme. Necháme vařit do změknutí kapusty, ale nerozvařte ji. Na zkus by měla zůstat trošku tvrdá.
- V rendlíku si rozehřejte přibližně lžíci másla a zasypte jej moukou. Mouku přidávejte dokud nemáte řidší kaši, kterou stále mícháme. Jakmile se vše hezky spojí a za vařečkou zůstává rýha, máme hotovou světlou jíšku. Tu vmícháme do polévky, provaříme a můžeme podávat.
- Pokud máte kapusty víc, vyzkoušejte i naše dietní kapustové karbanátky v troubě.