Pamatujete si na ty okamžiky, kdy jste sami stáli u grilu a ostatní někde popíjeli. To se vám s našim dnešním receptem nestane. I když bude nutné pořídit k němu speciální nádobí, nebo obětovat starší, určitě jej znovu využijete.
Dnes už si těžko někdo vzpomene a nebo dokonce dělá to, že vkládá brambory do horkého popela a pak je pečené jí. O to zajímavější bude hostina inspirovaná tímto tradičním pokrmem.
Co budeme potřebovat?
- Brambory
- česnek
- cibuli
- pórek
- různé papriky
- další libovolné ingredience (třeba klobásu)
- olej
- sůl
- pepř
-
Jak na to?
- Na vás bude prakticky jen příprava brambor a nalezení vhodné "pánve". Ideální je velká litinová pánec, která se dá koupit ve specializovaných obchodech. Úplně stejně bude fungovat i starší velký hrnec, který už něco pamatuje. Pro přípravu je pak nezbytné uvařit brambory dle množství lidí. Nebojte se trošku přidat, netradiční jídlo určitě nadchne a všichni si přidají.
- Brambory jen opláchněte a v mírně osolené vodě uvařte. Nesmějí být zcela měkké, ale zase ne úplně syrová. Tím jsme skončili a vychladlé je necháme na chaldném místě, klidně až do příštího dne.
- Kouzlo párty bude spočívat v tom, že do pozvánky přidáte poznámku, že vhodné je teplejší oblečení k ohni. Nikdo tak nepřijde v šatech a vše bude míň formální.
- Rozdejte pití, ale záměrně nepodávejte vůbec žádné jídlo. Počkejte až se zábava trošku rozproudí a všuchni u ohně začnou diskutovat. pak je vhodný čas na váš hřeb večera. Doneste brambory a všechny suroviny a pozvěte všechny ke společné přípravě. Počáteční rozpaky brzy opadnou a uvidíte, že se nakonec všichni zapojí - obvzlášť, kdž pronesete, že jíst bude jen ten, kdo se podílí na přípravě :-)
- Jakmile je vše nakrájené, položte hrnec do ohně, nebo na kameny, tak aby se pod ním dalo ještě topit. Žhavé uhlí ale udělá stejnou práci. Nyní už stačí jen občas promíchat a každý si může naservírovat dle svého přání.
- Kdybyste podobné jídlo udělali doma, nejspíš by znovu hodně lidí nepřišlo. Uvidíte ale, že když z jídla uděláte zábavu, všem bude chutnat daleko víc. I tak zdánlivě obyčejný pokrm.