Houby, ač se to nezdá, jsou bohatým zdrojem přírodní vlákniny a naopak obsahují minimum kalorií. A nejen to. Obsahují minerály i některé zdraví prospěšné aminokyseliny. Například kyselinu glutamovou, která jim dává jejich výraznou chuť. Už ve staré Číně dovedli ocenit schopnost sušených hub působit v jídle jako koření.
Pokud je to možné, držte se vařených hub. Mají vyšší obsah živin než syrové. To proto, že vaření odstraňuje z hub vodu a tak se v nich více koncentrují živiny a zvýrazní se i jejich chuť. Kromě toho toxiny, které jsou v houbách obsažené za syrova, vařením mizí a nebo je jejich množství alespoň snížené na minimum. Obdobně se to děje v houbách sušených.
Nutriční hodnoty žampionů
Energie | 105,69 kJ |
kalorie | 25 kcal |
Bílkoviny | 2,8 g |
Sacharidy | 3 g |
Tuky | 0,25 g |
*ve 100g čerstvých hřibů
Houby před použitím se nemyjí. Stačí je otřít vlhkým hadříkem a silnější nečistoty odstranit kartáčkem. Všechny druhy hub se doporučuje předvařit v samostatném hrnci. Nečistoty z nich vystoupí na hladinu, kde je pohodlně seberete naběračkou. Předváření je vhodné i v případě, že výsledný pokrm budete připravovat na pánvi.
Nepodceňujte však houby v jejich schopnosti absorbovat jakékoli tekutiny, které jim nabídnete. Umí stejně dobře nasáknout vodu jako i olej nebo rozpuštěné sádlo. Vaříte-li však bez tuku nebo jen s minimem, budou houby velmi platnou surovinou ve vašem jídelníčku.