Jen málokdo by neznal sladkou bylinku stévii. Čistě přírodní sladidlo bez kalorií. Tato rostlinka není v přírodě sama a dokonce není ani považovaná za nejsladší. Její méně známou obdobou je právě luo han guo, nebo také luo chan quo, mnišské či budhovo ovoce.
Nejčastěji označované bývá spíš jako "Buddhovo ovoce". Udává se, že je až 300krát sladší než cukr. Pěstuje se výhradně v teplých horských oblastech jižní Číny, kde jsou rostliny chráněné před sluncem i mrazem. Takže si ho sice doma nevypěstujete, ale přesto i v našich končinách nachází své příznivce.
Používají se sušené plody velké sotva okolo 4 cm. Jednotlivý plod se navrtá a zalije horkou vodou. za tři minuty je hotový výluh, který se dál používá proti nachlazení, ale dá se jím i přislazovat pokrmy. Takových výluhů se dá z jednoho ovoce udělat několik(nejčastěji se uvádí, že maximálně čtyři, pak ztrácí sladkost).
Přestože se jedná o čistě přírodní sladkou chuť, stejně jako u stévie se neobejde bez nahořklé chuti. Někdy se uvádí, že chutná jako chemické sladidlo. Je vhodné pro diabetiky i pro lidi, kteří se snaží vyřadit složené cukry ze svého jídelníčku. A pokud se někomu nechce nebo si netroufá sám zpracovávat toto ovoce, může si koupit už hotové sladidlo, které je navíc v co největší míře zbavené ostatních chutí.