Říkáte si, co je to za nesmysl? Žádný nesmysl ani podvod – jedná se o druh těstovin, které jsou vyráběny z takzvaného konjaku. Jde o rostlinu, která roste v Asii a její kořen se sklízí, suší, posléze mele a vyrábí se z něj mouka. Z té se peče buď pečivo, nebo se z ní vyrábějí těstoviny (obvykle nudle). Můžeme je najít pod názvem shirataki, konnyaku, Moyu Noodles, případně Juruo Noodles. A v čem jsou tyhle těstoviny tak výjimečné? Když si jich na talíř nandáte 100 gramů, dostanete tak do sebe jen neuvěřitelných 12 kcal. Přitom stejná porce běžných těstovin má přes 130 kcal. A to pořád ještě není vše.
Nabobtná, zasytí
Tyhle úžasné těstoviny mají ještě tu vlastnost, že když je sníme, v žaludku na sebe začnou vázat vodu, a tak nabobtnají – a to tak, že se jejich původní objem může zvětšit až dvěstěkrát. Mozek díky tomu dostane signál, že jsme sytí a nemáme snahu se dál „dojídat“. Jedná se v podstatě o určitý druh vlákniny a díky svým vlastnostem zpomaluje trávení a tím napomáhá hubnutí. Nebo alespoň brání tloustnutí.
Pokud vás tyhle zvláštní těstovin zajímají, najdete je možná i pod názvem glukomanan, což je jedna z jejich složek. Řada zasvěcených lidí je vyhledává i díky tomu, že neobsahují tuk ani cukr a přitom se dají ochutit stejně jako naše klasické těstoviny. Takže při snaze shodit nějaké to kilo jsou ideálním pomocníkem, který je čím dál vyhledávanější. I když v běžném supermarketu k dostání obvykle nejsou, je třeba po nich pátrat ve specializovaných obchodech či e-shopech.