Odborníci radí, že abychom mohli využít vše, co nám tato vitamínová bomba nabízí, měli bychom ji konzumovat společně s vhodným tukem. Ideální je tak třeba nakrájet ji na kousky a zakápnout extra panenským olivovým olejem nebo případně konopným či jiným zdravým olejem, který obsahuje omega mastné kyseliny. V kombinaci s takovým tukem si pak tělo ze zeleniny dokáže vzít mnohem víc. A nejde jen o nespočet vitamínů, najdeme v ní obvykle vlákninu, minerální látky a díky kombinaci s olejem dokáže v organismu uvolňovat nesmírně důležité antioxidanty.
Vadí vaření?
Podobně řada lidí žije v dojmu, že jakmile zeleninu uvaříme, ztratí drtivou většinu toho, čím nám může prospět. A je pravda, že čím déle ji necháváme vařit, tím více zničíme vitamínů. A stejně tak zelenina ztrácí vařením svou svěží barvu i tvar. Ale když už se rozhodneme pro tento typ přípravy, je nutné myslet na to, že do vody se uvolňuje mnoho vitamínů, takže by se neměla vylévat. Nejlepší je využít ji pak třeba pro přípravu polévky nebo jako základ do omáčky.
Pokud si zeleninu chceme připravit zdravě, ideální je dusit ji v páře. Díky tomu nejen, že ztratí minimum potřebných živin, ale ještě si zachová svou barvu a strukturu. Ale opět platí, že čím kratší dobu ji připravujeme, tím lépe.
Jsou ovšem i výjimky, u kterých odborníci naopak tepelnou úpravu doporučují. Jedná se zejména o mrkev nebo rajčata, ze kterých se díky vaření uvolní mnohem více živin a potřebných látek, než když je konzumujeme syrové. A navíc jsou pak pro tělo mnohem lépe vstřebatelné.