Recept na perfektní lilkový tatarák

Mysleli jsme si, že tatarák nám bude chutnat jen ten z poctivého hovězího. Ale jen do doby, než jsme připravili a ochutnali tatarák podle tohoto receptu.

Tento recept totiž dokáže uspokojit všechny - ať už milovníky dobrého jídla, vegetariány nebo i masožrouty, kteří chtějí vyzkoušet něco nového. Bez jediného kousku masa vytvoříte báječný tatarák z lilku, na kterém si každý pochutná.

 


Tip pro vás, co také stojí za přečtení:


Co budeme potřebovat?

  • 1 lilek
  • 1 menší cibule
  • 3 rajčata
  • 1 stroužek česneku
  • 100ml rajčatového pyré
  • worčestrová omáčka
  • sůl
  • pepř
  • chilli omáčka

Jak na to?

Lilek nakrájíme na cca 1 cm tlusté plátky, osolíme a necháme "vypotit" vodu a případnou hořkost. Jakmile je voda z lilku venku, plátky omyjeme a poctivě osušíme. Na trošce olivového oleje necháme zpěnit na drobno nakrájenou cibulku a mezitím si nakrájíme lilek. Krájíme jej opravdu na malé kostičky, čím menší, tím lepší. Přidáme na cibulku a necháme chviličku restovat.

Oloupeme si rajčata. Stačí je nahoře naříznout do křížku a zalít vařící vodou, jakmile se rajčata začnou loupat, zchladíme studenou vodou, aby se rajčata nevařila. pak už jde slupka dolů sama. Z vnitřku rajčat odstraníme část se zrníčky a dužinu nakrájíme na kostky, ty přidáme k orestovanému lilku.

Směs osolíme, opepříme. Přidáme rajčatový protlak, ale jen tolik, aby směs nebyla příliš "tekutá" - chceme přeci tatarák. Pak dochutíme chilli omáčkou, worćestrem a protlačíme česnek. Vše promícháme. Necháme na mírném plameni a za občasného míchání pořádně prohřát, ať se všechny chutě spojí.

Tatarák pak už jen necháme vychladnout a podáváme ideálně s tmavým toastovým chlebem opečeným v toastovači. Dobrou chuť!