Tahle plodina, podobná obilninám, je v dnešní době čím dál žádanější. Původně sloužila jako obživa tamním indiánům a jedly ji hlavně chudší vrstvy obyvatel, bohatí ji brali jako něco podřadného, krmili jí maximálně drůbež. A ta po ní až neuvěřitelně rychle rostla a sílila. V dnešní době už víme proč. Quinoa totiž obsahuje obrovské množství bílkovin, jaké nenajdeme v žádné jiné rostlině. Odborníci ji dokonce v obsahu proteinů přirovnávají k masu, ale přitom je pro náš organismus mnohem lépe stravitelnější než maso. Kromě toho v jejích zrnkách najdeme řadu minerálů – například železo, fosfor, vápník či magnesium. Spousta lidí ji navíc vyhledává, protože v sobě nemá lepek (zato produkty z bílé mouky, čili z klasických obilnin, ho obsahují). A leckdo se díky jejím vlastnostem i vysoké výživové hodnotě nebojí přirovnat ji k mateřskému mléku.
Superpotravina budoucnosti
Zatímco ještě před pár desetiletími znali quinou pouze obyvatelé And, po polovině minulého století se začala vyvážet do světa a poptávka po ní neustále stoupá. A proslavila ji třeba i známá americká moderátorka Oprah Winfrey, která ji zařadila do své diety. Že jde o výjimečnou potravinu s úžasnými vlastnostmi, vědí i experti – NASA například prohlásila, že jde o superpotravinu, která může v budoucnu posloužit astronautům na dlouhých vesmírných letech. Posloužit může ale i lidstvu jako celku, protože nemá takové nároky na pěstování a nevadí jí změny klimatu, stejně jako se dá snadno sklízet i dovážet. Možná ji tak brzy budeme konzumovat podobně jako rýži nebo s ní zahušťovat třeba polévky a ještě tím prospějeme svému zdraví. Rozhodně se není třeba bát ani úpravy, uvařit quinou zvládne i dítě.