Známe hodně lidí, kteří nikdy špenát neochutnali jinak, než ze zmraženého polotovaru. Školní jídelny mají určitě svůj podíl na tom, že jej spousta lidí nemusí. Je to opravdu škoda. I když špenát, na rozdíl od mínění většiny lidí, neobsahuje velké množství železa, umí dodat jiné důležité živiny. Beta-karotenem je nabitý a pomocí obsahu draslíku reguluje krevní tlak. Zkrátka je to zdravá a v našem podání i výjimečně dobrá dietní potravina. Přidáte-li naše výborná kuřecí prsa, máte dietní oběd hotový.
Co budeme potřebovat?
- 2x kuřecí prsa z celého kuřete (i s kůží)
- 500g listového špenátu
- menší cibule
- stroužek česneku
- sůl
- pepř
Jak na luxusní grilovaná kuřecí prsa?
Kuřecí prsa odřízneme z kostry a necháme je i s kůží. Opláchneme a poctivě osušíme. Osolíme a opepříme. Pokud máme mlýnek, je nejlepší pepř čerstvě pomlít. Je poctivější a chutná zcela jinak, než ten namletý na prach. Při úpravě jakéhokoliv masa doporučujeme držet se následujících tipů.
Maso na pánev patří vždy kůží dolů. Pánev musí být opravdu rozžhavená, přidáním masa se ochladí, proto je třeba ji rozpálit naplno. Maso grilujeme a proto musí být vždy naprosto suché. I troška vody naši snahu zkazí.
Maso tedy dáme kůží dolů na rozpálenou pánev a necháme cca 2 minuty zhnědnout. Pak jej otočíme, snížíme teplotu a necháme dopéct. Kuřeti stačí na pánvi pár minut, nepřežeňte to. Každé maso si zaslouží odpočinek, nikdy jej neservírujte ihned z pánve. Štávy se musí v mase rozpustit a chutě spojit. Během smažení tedy rozhřejte troubu na cca 150 stupňů a po ogrilování vložte maso do vyhřáté trouby. Maso v ní krásně dojde a na servírování bude teplé.
Jak na listový špenát?
Pánev máme volnou po kuřecím mase, přidáme trochu oleje a necháme zpěnit na kostičky nakrájenou cibuli. Jakmile je skoro hotová, přidáme na malé kousky nakrájený česnek a chviličku jej necháme rozvonět. Mezitím si omyjeme špenátové listy, případně můžeme odstranit stonky. Je jen na vás, zda je necháte vcelku nebo odstraníte stonky, které jsou obyvkle trochu tvrdší. Na chuti ale neubere žádná varinta.
Osušené špenátové listy přidáme na pánvičku k cibuli s česnekem a necháme povadnout. Osolíme, přidáme pepř a občas promícháme. Jakmile listy ztmavnou a pustí vodu, můžeme servírovat.
Ze špenátu vytvoříme lůžko, na které položíme kuřecí prsa. Podávat můžeme s bramborovými noky nebo jen s bramborem. Věříme, že vám dietní oběd bude chutnat a najdete ve špenátu dávno ztracenou lásku.