Možná si říkáte: "Kuřecí vývar zná každý, proč jej tady prezentují jako něco speciálního? Vždyť je to taková ta malá kostička, co se dává do vody a je z ní hned polévka."
Je mnoho polévek na spousty způsobů a variant. My si dnes ukážeme právě ten základní, ale s tipy, které používají vyhlášení šéfkuchaři. Mezi úplně ten nejzákladnější tip patří zároveň ten neekenomičtější. Zapomeňte na předražená kuřecí stehna, nebo prsa plná napuštěné vody. Obvykle dostanete to, za co zaplatíte. Bohužel ne v našich supermarketech, tam vám prodají draze pozlátko. Dnešní vaření začněte jinak, zajděte do masny a kupte celé kuře! Pokud jej máte, můžeme začít.
Co budeme potřebovat?
- celé kuře
- mrkev
- cibule
- petržel
- celer
- petržel listová
- nové koření
- bobkový list
- sůl
- pepř
Jak na to?
Celé kuře opravdu nebudeme potřebovat, ale pokud chceme mít opravdu jedinečný chuťový zážitek, nepoužijeme ani kupovaný kuřecí skelet. Ten totiž prošel výrobní linkou a strojově z něj obrali co nejvíc.
Tip číslo 1
My potřebujeme právě ty dobroty, které normálně vyhazujeme. Takže, z kuřete odřízněte stehna a prsa. Nebojte se, nemusíte to umět, to je právě vaše výhoda. Čím víc masa vám na skeletu zbyde, tím bude vývar lepší. Ale nedělejte to záměrně, je to škoda a hlavně - nic se nesmí přehánět. Prsa i stehna použijeme na něco jiného a u polévky se začneme zajímat právě o skelet.
Tip číslo 2
Nyní je čas na náš speciální tip. Rozpalte si gril v troubě a kuřecí skelet dejte na pekáč. Zbyly nám na něm křídla, spousta kůže a trocha masa. To vše se dá pod gril, stranou, kde je kůže a nechá se péct. Je na vás, jestli použijete gril nebo klasické pečení. Gril to pouze urychlí. Kuře necháme v troubě, dokud nezezlátne a nevypeče se z něj tuk. Jakmile se po celé kuchyni rozline vůně a kuře získá zlatou barvu, je čas jej přendat do hrnce na vaření.
Díky pečení získá kuřecí vývar zcela jinou, poctivější a neopakovatelnou chuť. Skelet nyní už jen zalijeme studenou vodou a přidáme očištěnou zeleninu. Cibuli necháme ve slupce, jen ji rozkrojíme a omyjeme. Nahoru přidáme pár lístků petržele, osolíme, opepříme a přidáme koření. Vody dáme opravdu poctivě, ať má možnost dostatečně vypařit se.
Tip číslo 3
Teď je čas na starý tip, který každý zná, ale nikdo nedodržuje. Čas je náš nejlepší přítel. Dejte vývaru hodiny vaření, nic neuspěcháte, pokud bude hotový už za hodinu, jen se připravíte o spoustu chuti, která je schována až úplně uvnitř kuřete. Voda by se neměla vařit, jen občas necháme převalit bublinu. Intenzivní bublání by nám vývar jen zakalilo a voda by se vyvařila zbytečně příliš rychle.
Záleží na množství, ale přibližně po dvou hodinách máme opravdu výborný kuřecí vývar. Nyní jej přecedíme přes sítko a nakrájíme zeleninu na malé kousky. Hotovo, základní vývar je hotový!
Teď už můžete nechat působit svoji fantazii. Přidejte kousky masa, které zbyly na skeletu, zavařte do polévky nudle nebo noky. Zkrátka, pokud chcete, polévku si dochuťte. Pro teplé letní odpoledne si určitě vystačíte jen s touto základní variantou - jen perfektní vývar a zelenina. Zasytí a zároveň osvěží.