Co budeme potřebovat?
- celé kuře
- olej
- šalvěj
- rozmarýn
- česnek
- celý pepř
Jak na to?
Celé kuře rozporcujeme tak, že nejprve oddělíme stehna a vyřízneme prsa i s křídly. Z křídel odřežeme horní část a paličku necháme u prsa. Stehna částečně vykostíme, odřežeme jen spodní část a u horní části stehno rozřízneme, aby byla kost odhalená a marináda se dostala do masa. Důležité je nechat na kuřeti kůži, ta zabrání vysušení a tuk předá do masa šťávu, která přenese i chuť.
Bylinky a pepř dáme do hmoždíře a přidáme trošku oleje. Rozetřeme a ke konci přidáme ještě strouček česneku. Pro snadnější rozetření jej můžeme rozmačkat v lisu na česnek. Až máme z bylinek pastu, přidáme ještě olej, aby směsi bylo dost na celé kuře a potřeme jím maso z obou stran. Podstatné je nepřidávat žádnou sůl, která by vytáhla vodu. Oproti tomu je olej nezbytný, působí jako křehčidlo a maso udělá lepší.
Oleželé maso, ideálně přes noc, ale minimálně tři hodiny, před grilováním necháme ohřát na pokojovou teplotu. Teď už jen zbývá položit na rozpálený gril a dobrou chuť.