O margarínech a máslu se vede věčná debata, jestli jsou zdravé nebo naopak škodlivé, čím nám mohou ublížit a kolik jich vlastně můžeme konzumovat. Hned na začátek si tak řekněme – poctivé, pravé máslo, které tolik lidí naprosto zbožňuje, našemu zdraví zrovna moc neprospívá. Obsahuje velké množství tuků a nasycených mastných kyselin, kterých máme hodně i v jiné stravě. Takže bychom se mu hlavně při redukci váhy měli vyhývbat. U margarínů je to ovšem úplně jinak.
Zdravé kyseliny
Na rozdíl od másla najdeme v margarínech především nenasycené mastné kyseliny, které náš organismus potřebuje ke správnému fungování, ale získává je jen z vhodné potravy. Navíc není pravda, že by margaríny byly tučné – oproti máslu obsahují jen zlomek tuků, navíc existují také „light“ verze, které jsou ideální i při hubnutí.
Už se neztužují
Spousta lidí dodnes margaríny považuje za ztužené tuky. A jak je známo, ztužováním tuků se v nich tvoří nebezpečné a zdraví ohrožující látky jako transmastné kyseliny, které mají neblahý vliv především na srdce a oběhový systém. Margaríny se dřív tímto způsobem vyráběly, ale dnes už ne, díky pokročilým technologiím se dělají metodou míchání olejů, a to obvykle směsi řepkového a palmového či kokosového. Nebývají v nich ani omega-6-esenciální mastné kyseliny, které způsobují záněty a jsou obsaženy hlavně ve slunečnicovém oleji, protože ten se do margarínů používá málokdy.
Dá se tak říci, že roztíratelné rostlinné tuky jsou v rozumném množství zdravé a nemohou nám uškodit, naopak nám prospívají. Takže se jich nemusíme bát. Ale pozor, rozhodně není vhodné z nich vařit a péct, a to právě kvůli jejich velmi nízkému obsahu tuku.