Vyzkoušejte naši variantu na vepřovou pečeni, která je libovou částí masa a ve spojení s jablky rozhodně nebude suchá.
Co budeme potřebovat?
- vepřová pečeně
- 3 velká jablka
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- med
- jablečný ocet
- rozmarýn
- olej
- sůl
- pepř
Jak na to?
Pečeni odblaníme a přichystáme si pekáček, ve kterém se všechno odehraje. Necháme rozehřát olej a ze všech stran necháme pečeni zatáhnout. Mezitím si oloupeme jablka a nakrájíme je na středně velké kostky. Jakmile je pečeně osmahnutá, vyjmeme ji a do výpeku dáme smažit na drobno nakrájenou cibulku, ke které, jakmile zesklovatí, přidáme česnek. Směs s česnekem už restujeme jen chviličku a takřka okamžitě k ní přidáme dve třetiny nakrájených jablek. Ta lehce osmahneme a nyní už stačí jen vrátit zpět maso. To nejdříve poctivě osolíme (vepřová sůl potřebuje víc, než třeba kuřecí), opepříme a položíme snítku rozmarýnu. Závěrem přelijeme dvěma lžícemi jablečného octa.
Vše zakryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby na 180°C - doba pečení závisí na velikosti pečeně, ale platí, že méně je více. Rozhodně ji tam nenechejte hodinu vysušit. Jakmile je pečeně takřka hotová, sejme alobal a necháme udělat kůrčičku. Pak už jen maso vytáhneme, zabalíme do alobalu a necháme odpočívat.
Finální fáze je už snadná. Stačí směs jablek, která se pekla, vidličkou rozmačkat. Až vznikne pyré přidáme zbylé jablka a na sporáku necháme provařit. Dosladíme medem, případně můžeme přidat ocet, pokud byla jablka hodně sladká. Poslední přidané jablka už musí zůstat v celku, takže je nerozvařte.
Dobrou chuť