Jaké tuky jsou ty "nezdravé"?

Když se podíváme na výsledky kampaní "tuk je špatný", můžeme se pousmát. Poté, co výrobci potravin začali z jejich výrobků postupně odstraňovat tuk a označovat takové potraviny jako "bez tuku", "nízkotučné" nebo "dietní", lidé uvěřili, že jsou tyto potraviny dietnější než dříve. Vědce ale zarazilo, že lidé, kteří takové potraviny konzumovali, hubli výrazně pomaleji, než očekávali. Vyrazili na nákup a zjistili, že sice v průměru takové potraviny obsahovaly o 59% méně tuků než jejich "obyčejné" verze, ale o pouhých 15% méně kalorií. Výrobci museli vymyslet, čím dochutí takové potraviny, když odstraní tuk. Nahradili ho proto ve většině případů cukrem a potraviny "bez tuku" tak vlastně nemusí znamenat, že jsou dietní nebo zdravější.

Podobnou zkušenost můžeme sledovat u Američanů. V osmdesátých letech se zde začala propagovat ve velkém zdravá strava a doporučovalo se omezení příjmu tuků, aby se snížila hladina cholesterolu. Lidé proto přestávali jíst tučná jídla a výrobci vyvíjeli odlehčené varianty. Přesto epidemie obezity neustupuje, ba naopak. Američané tloustnou, přestože omezili tuky.

Kde může být zakopaný pes? Jedním důvodem je zmíněné nahrazování tučných jídel těmi slazenými rafinovaným cukrem. Samotný bílý cukr sice dodá chuť jídlu, ale zdraví ve velkém nepřispívá. A u těch, kdo vyměnili tuk ve stravě za cukr, se častokrát zdraví nezlepšilo.

Druhým důvodem pak může být nedostatek zdraví prospěšnějších tuků ve stravě. Pokud máte rádi své zdraví, měli byste znát čtyři základní skupiny tuků.

 

Trans tuky

Podle studií jsou tyto tuky považovány za nezdravé. Určité množství najdete v masu, ale mnohem častěji a ve velkém množství jsou používány v sušenkách, slaných pochoutkách i trvanlicém sladkém i slaném pečivu nebo koláčích. Trans tuky zvyšují hladinu LDL cholesterolu (ten špatný cholesterol) a naopak redukují hladinu HDL cholesterolu.

Nasycené tuky

Vyskytují se přirozeně např. v tučných částech vepřového, hovězího masa, v kůži drůbeže, ve smetaně, máslu, sýru a dalších mléčných výrobcích, které se vyrábí z plnotučného nebo polotučného mléka. Tyto tuky obsahují cholesterol.

Polynenasycené tuky

Tyto tuky jsou považovány za ty dobré a jejich konzumace je zmiňována v souvislosti s vyváženou stravou. Můžete je také znát jako omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Mezi jejich přínosy patří podpora hladiny HDL cholesterolu a snižování hladiny triglyceridů. Nejčastěji se nachází v rybách, oříšcích a olejích.

Mononenasycené tuky

Podobně jako u polynenasycených tuků tyto tuky také podporují balanc mezi hladinami LDL a HDL cholesterolů. Obsahují důležité živiny a antioxidanty důležité pro zdraví. Mononenasycené tuky najdeme v olivovém oleji, avokádu a velkém množství oříšků.

Když nyní máte přehled, které tuky jsou zdravější než ostatní, neznamená to, že jejich konzumace ve velkém je pro vaše zdraví přínosná. Stejně jako u všech živin platí i zde ono přísloví "všeho s mírou". Jen tak mohou být tuky pro tělo a zdraví prospěšné.