Co potřebujeme?
- 375 gramů mouky
- 230 ml vody
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 20 g droždí (nebo 7 g sušeného droždí)
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička oregána
- 1 lžička rozmarýnu
- 1 lžička sušeného česneku
- 100 g parmezánu
Jak na to?
Ve velké míse důkladně promícháme mouku se všemi přísadami kromě olivového oleje, vody a parmezánu. Poté přimícháme olej a vlažnou vodu a vypracujeme vláčné jemné těsto na vále. Mísu vylijeme trochou olivového oleje. Do ní poté vložíme vypracované těsto na focacciu a obalíme v olivovém oleji ze všech stran. Necháme cca 40 - 50 minut vykynout na teplém místě.
Troubu dáme předehřát na 230 stupňů. Vykynuté těsto rozválíme na tenký plát (podle tloušťky těsta můžeme připravit buď chléb nebo křupavější pochoutku) a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Povrch těsta potřeme olivovým olejem a zastrouháme parmezánem.
Pečeme v troubě cca 15 minut nebo do zhnědnutí.
Necháme vychladnout a rychle si dopřejeme alespoň kousek, než nám focacciu ostatní snědí. Nechte si chutnat!
Náš tip:
Do těsta můžete kromě zmíněných přísad přidat třeba i kousky oliv, focaccia pak chutná opět trochu jinak.