Důležité upozornění hned na začátek. Neděláme si iluze, že všechno ovoce a zelenina, které jsou k dostání v supermarketech, jsou pěstována ekologicky bez chemických postřiků nebo hnojiv. Prostřednictvím chemických postřiků se sice brání škůdcům a nemocem plodů, takové látky ale zůstávají v samotné slupce.
Další část chemie se do slupky dostává při konečné úpravě ovoce - všimněte si třeba na pohled skvěle vypadajících navoskovaných a leštěných jablek. Taková v přírodě neuvidíte. A není divu, že i na omak je slupka trochu "gumová". To díky voskování, aby v regálu právě tato jablka zaujala svým vzhledem na první pohled.
Abyste se vyhnuli zbytečnému příjmu chemikálií, nemusíte automaticky sahat pouze po organických, resp. bio potravinách. I běžně prodávané ovoce a zelenina musí splňovat hygienické standardy, v takovém případě ale před konzumací ovoce a zeleninu omyjte tekoucí vodou a slupku zbyvte nečistot i nadbytečných látek třením nebo okartáčováním speciálním kartáčem.
Když už tedy máte nakoupeny plody, u kterých se slupek nemusíte bát kvůli chemikáliím, dopřejte si je. A to zejména v těchto případech.
Okurka
Tmavězelená slupka této zeleniny obsahuje velké množství antioxidantů, nerozpustné vlákniny a draslíku. Místo oloupání slupky a přikládání na obličej tak zvažte, že si ji dopřejete k jídlu.
Cuketa
Vitamín C, vláknina, draslík, ale také karotenoidy, lutein a zeaxanthin jako silné antioxidanty najdete ve slupce cukety. Samotná chuť slupky cukety je v porovnání s okurkou trochu víc hořká, a proto doporučujeme cuketu konzumovat se slupkou třeba v salátu, kde ji můžete skvěle dochutit.
Mrkev
Na první pohled sice slupka mrkve nemusí vypadat nejchutněji. Maximum živin, karotenů a antioxidantů se ale nachází právě ve slupce nebo těsně pod ní.
Lilek
Lilek má už v názvu lila (fialovou) barvu. Té vděčí antioxidantu z rodiny antocyaninů. Takové antioxidanty se nachází pouze v malém množství v masu. V obchodě ale vybírejte - podobně jako u jablek - nevoskované plody, abyste zbytečně do těla nedostávali i více chemie.
Brambory
U nás jedna z nejznámějších potravin skrývá ve slupce více, než byste čekali. Vláknina, železo, draslík, vitamíny B a C - toho všeho se zbavíte, když brambory oloupete.