Jaké sýry zvolit při dietě

Článek aktualizován 16.4.2019

 

Jak se vyrábí sýry

Sýry jsou mléčné výrobky, které se vyrábí přidáním syřidla nebo kyseliny mléčné do mléka. Tím se z mléka odstraní (vysráží) přebytečná tekutina a zůstane tzv. sušina, tedy výrobek zbavený vody.

Plnotučné mléko mívá obvykle 3,9 gramů tuku na 100 gramů hmotnosti. A právě při odstranění přebytečné tekutiny získá podstatně větší koncentraci tuku. Může se zdát, že vyšší tučnost ze sýrů dělá potravinu nevhodnou při dietách. Nicméně každá mince má dvě strany, a tak není třeba sýry zavrhnout všechny.

V čem jsou sýry dobré jako potravina

Sýry jsou podstatnými zdroji bílkovin v našem jídelníčku. Bílkoviny jsou velmi důležitou stavební látkou našeho těla. Při chytré volbě sýrů tak tělu dodáte vývážený poměr tuků a bílkovin.

Při výběru sýru sledujte dva ukazatele - kolik sušiny i kolik tuku sýr obsahuje. Čím víc tuku a sušiny je uvedeno v nutričních ukazatelích, tím méně vhodný sýr při dietě je.

Jaké sýry zvolit při dietě

Při dietě tedy volte sýry přírodní, tvarohové, tedy takové, které mají malý obsah sušiny. I když se u nich dočtete, že obsahují 50% tuku v sušině, pořád to bude menší množství tuku než třeba u 45% eidamu.

Pro porovnání uvádíme obvyklé množství sušiny / množství tuku v sušině / množství tuku na 100 g sýru u několika druhů sýrů:

  • Cottage: 18% sušiny / 20% tuku v sušině / 9 g tuku / 12 g bílkovin
  • Eidam 30%: 30% sušiny / 50% tuku v sušině / 17 g tuku / 27 g bílkovin
  • Eidam 45%: 45% sušiny / 55% tuku v sušině / 25 g tuku / 25 g bílkovin
  • Gouda: 48% sušiny / 57% tuku v sušině / 29 g tuku / 24 g bílkovin
  • Cheddar: 52% sušiny / 62% tuku v sušině / 35 g tuku / 25 g bílkovin

Rozdíl mezi sýry typu cottage a cheddar je v množství tuku obrovský. Zatímco u 100 gramů sýru cottage tělu dodáte 9 g tuku, u cheddaru je to už celých 35 g.

Pokud do svého dietního jídelníčku zařazujete i sýry, je potřeba pečlivě prostudovat nejen složení, ale i tučnost.