Co budeme potřebovat?
- 3 kuřecí stehna
- 2-3 citrony
- 1 větší hrnek rýže
- 1 hrnek kuřecího vývaru
- 1 polévková lžíce oregana
- sůl
- pepř
- olivový olej
- 1 větší červená cibule
- 5 stroužků česneku
Jak na to?
Kuřecí stejna rozdělíme na poloviny - v kloubu rozřízneme na dvě části. 2 citrony vymačkáme do misky, kam přidáme stehna, osolíme, opepříme a přidáme lžíci oregana. Promícháme a necháme odpočinout alespoň 20 minut, ale ideální je přes noc. Mezitím si nakrájíme nadrobno cibuli a nasekáme česnek.
Ve větším hrnci si rozehřejeme olivový olej a okapané kuře na něj položíme. Občas promícháme, nebo přeložíme, až je kůže na jednotlivých kouscích hnědá. Kuře vyndáme ven a na výpek dáme smažit cibulku. Necháme zpěnit a přidáme nasekaný česnek. Zde buďte opatrní, česnek se musí smažit opravdu jen chviličku, aby nezhořknul. Bohatě stačí 5 vteřin, jen aby se rozvoněl. Do cibulky přidáme omytou rýži a zrychla orestujeme. Zalejeme vývarem a jedním hrnek vody. Teď už jen promícháme, necháme půl minuty probublávat a můžeme přidat kuře. Kousky položíme nahoru a nemícháme. Můžeme přizdobit kolečky citronu a přiklopené vložíme do rozehřáté trouby. Na 180°C pečeme zakryté přibližně 30 minut. Po půl hodině pokličku odkryjeme a dopečeme přibližně 10 minut, než se vyvaří veškerá tekutina.
Vřele doporučujeme podávat s nasekanou petrželkou a ideální je servírovat přímo z hrnce, tak ať si každý nabere dle libosti.