Co potřebujeme?
Na dresink:
- 3 lžíce vinného octu
- 2 lžíce jablečného moštu (nebo 100% jablečného džusu)
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce medu
- 2 lžičky hořčice
- špetka soli
- špetka pepře
Na salát:
- 2 jablka - oloupaná a nakrájená na plátky
- 2 lžičky + 1 lžíci extra panenského olivového oleje
- 4 výhonky čerstvého tymiánu nebo špetka sušeného
- 1/4 hrnku sekaných vlašských ořechů
- 3 hrnky řerstvých špenátových lístků
- 3 hrnky krájeného hlávkového salátu
- 3 hrnky čekankového salátu
- 2/3 strouhaného cheddaru
Jak na to?
Smíchejte a lehce vyšlehejte vinný ocet, jablečný mošt, 1 lžíci oleje, med, hořčici, sůl a pepř. Nechte dresink odpočívat, než se upečou jablka, aby se chutě dobře spojily.
Předehřejte troubu na 200 stupňů. Mezitím promíchejte plátky jablek se dvěmi lžičkami oleje a tymiánem. Takto obalené je dejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte přibližně 30 minut, dokud jablka nezezlátnou a změknou. Během pečení doporučujeme jablka jednou nebo dvakrát obrátit.
Mezitím na pánvičce zlehka orestujte nakrájené ořechy a poté nechte vychladnout.
Jakmile je pečení hotovo, očistěte jablka od tymiánu (pokud jste použili čerstvý) a nechte vychladnout.
Nakonec zbývá smíchat natrhané listy salátů a špenátu, poté je můžete rozdělit na jednotlivé talíře, zakápnout dresinkem a navrch zasypat sýrem. Pak už jen poklaďte pečená jablka a zasypte ořechy.
Nechte si chutnat!