Proč jíst takto?
Jeden den vegetariánské stravy týdně má pro Vaše tělo více benefitů, než se může na první pohled zdát. Schválně, na kolik z nich jste přišli sami?
Oživení jídelníčku
Podobný scénář zná mnoho z nás - rutinní jídelníček, stále se opakující kombinace jídel a úspora času může při dietním jídelníčku vést k tomu, že nás takové stravování bude nudit. Když si jeden den dopřejete celý bez masa, donutíte sami sebe vymýšlet nová jídla, zkusit nové chutě, nové kombinace a oživíte svůj jídelníček.
Obohacení vědomostí
Právě při zmíněném zkoumání, co se jak připravuje, které suroviny můžete použít a jak je co nejlépe nakombinovat, mnohem lépe pochopíte přínos jednotlivých potravin a naučíte se využívat jejich přínos pro zdraví. Troufneme si říct, že poznáte i nové druhy ovoce a zeleniny, které by vás jinak ani nenapadlo ochutnat.
Odlehčíte svému trávení
Maso více či méně zatěžuje trávicí systém. Díky vyššímu obsahu živočisných bílkovin se některé druhy masa mohou hůře trávit. Jeden bezmasý den týdně tak zejména "masožroutům" odlehčí trávení. Díky tomu se organismus také může lépe pročistit - vždyť právě bezmasá strava bude obsahovat více zeleniny, ovoce, a tedy pravděpodobně i jiné množství vlákniny než obvykle. Vláknina pomáhá pročistit střeva.
Omezíte riziko nakažení nebo vzniku nemocí
Pokud se ládujete červeným masem, je u vás možnost vyššího rizika vzniku rakoviny tlustého střeva, jak tvrdí některé studie. I jeden den, kdy červené maso vynecháte a umožníte organismu se lépe pročistit, může toto riziko snížit.
Podobně při konzumaci syrového nebo špatně zpracovaného masa se vystavujete riziku nakažení salmonelou. Případně také můžete do těla dostat svalovce nebo tasemnici, které by jinak správná tepelná úprava masa zlikvidovala. Aspoň jeden den v týdnu tak tomuto riziku můžete předejít.
Omezíte riziko vzniku infarktu myokardu
Podle mnohých studií totiž častá konzumace masa může vést k častějšímu vzniku krevních sraženin a tedy i riziku vzniku infarktu myokardu.
Zdravější tělo
Když spojíte všechny zmíněné výhody a přidáte k tomu i tu, že nekonzumujete (alespoň na jeden den) maso zvířat, u kterých nevíte, jak zdravý prožila život nebo čím byla krmena, i jeden den vegetariánské stravy týdně může podpořit vaše zdraví. Když tento trend vyzkoušíte a vhodně skloubíte se zdravým pohybem a jídelníčkem po zbytek týdne, můžete být překvapeni, jak Vám taková drobná změna může pomoci.
Máte s podobným stravováním nebo trendem zkušenosti? Podělte se o ně s ostatními v diskuzi.