Co potřebujeme?
- 1,5 kg rajčat
- 3 středně velké cibule
- 1/4 kg kapie
- 3 jablka
- 4 lžíce cukru krupice
- 1 lžíce soli
- 150 ml octa
- 1 lžičku mletého zázvoru
- 2 lžíce sladké papriky pro barvu
- stroužek česneku
- 10 ks hřebíčků
- 3 bobkové listy
Jak na to?
Rajčata omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Ve větším hrnci je pak promačkáme rukama. Pak už je jen osolíme a vaříme do jejich změknutí. Takto uvařená rajčata propasírujeme přes sítko.
K nim do hrnce přidáme na drobno nakrájenou cibuli, papriku a jablko a přivedeme k varu. Jakmile kečupová směs vře, přidáme mletý zázvor, papriku, na drobno nakrájený česnek, cukr a 100 ml octu. K tomu v sítku (ať později nemusíme lovit) přidáme hřebíček a bobkové listy. Vše vaříme do změknutí veškerých přísad.
Pak vyndáme sítko s kořením a tyčovým mixérem rozmíxujeme úplně dohladka. Případně ještě chvíli povaříme, aby kečup byl hustší. Pak už jen pomocí soli, cukru a octu dochutíme přesně podle sebe.
Domácí kečup pak nalijeme do sklenic. Zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme do druhého dne vychladnout.
Nechte si chutnat.