Co budeme potřebovat?
- Hovězí flank steak
- olivový olej
- sůl
- pepř (čerstvě hrubo umletý)
Jak na to?
Maso by mělo mít pokojovou teplotu a být dokonale suché. Pokud jej tedy omyjete, nezapomeňte jej osušit papírovou utěrkou. Připravovat jej můžeme buď na grilu, nebo na pánvi, důležité je pouze to, aby byla dokonale rozpálená plocha, na kterou steak položíme. Na ruku si dejte trochu olivového oleje a steak jim z obou stran potřeme. Opravdu stačí kapka. Maso položíme na rozpálenou plochu a necháme péct.
Ideální je medium, takový získáme po přibližně 3-4 minutách pečení na každé straně.
Velmi důležité je nechat maso odpočinout. Na grilu jej tedy dáme bokem, opět potřebe olivovým olejem, osolíme hrubozrnnou solí a opepříme. Zabalíme do alobalu a necháme na "odpočívací části" grilu odpočinout. Stejně tak to můžeme udělat v rozehřáté troubě, nebo lze předehřát pánvičku a přikrýt pokličkou. Maso si během následujích 10 minut odpočine a štávy se v něm hezky uvolní.
Steak podáváme nakrájený na malé kousky, řez samozřejmě příčně k vláknům, aby se na talíři dalo lépe krájet.
Příloha je již na vás, klidně stačí jen lehký salátek, neb vyzkušejte netradiční přílohu - cuketové hranolky.
Dobrou chuť