Asi nejzákladnější definice vitariánství je, že jde o výživový směr, kde se konzumuje pouze tepelně neupravená strava. Někdy je taková strava označována angickým raw food. Tedy vše syrové. Vitariánství nezakazuje přímo tepelnou úpravu, ale je třeba dodržet přípravu potravy tak, aby teplota nepřesáhla 42°C. Při této teplotě totiž má docházet k ničení enzymů, které vitariáni považují za základ života. Vitariánská strava je tedy vlastně vše, co nám dává příroda. Podobně tedy jako paleo dieta se odkazuje vitariánství na doby dávno minulé a věří, že tělo se vývýjelo při určité stravě a původně nebyla nijak tepelně upravována. Je zajímavé, že ani sami vitariáni nejsou jednotní v tom, zda je možo jíst maso a mléčné výrobky. Někteří tvrdí, že jde o nepřirozenou součást jídelníčku, jiní zase v rámci této stravy povolují například sýry. Samozřejmě ty napasterizované, které neprošly tepelnou úpravou.
Ať už zvolíte jakoukoli variantu, je třeba mít na paměti, že jde o poměrně zásadní zásah do jídelníčku a pokud se rozhodnete pro variantu se syrovým masem a mléčnýmy produkty, je třeba obvláště zvážit důsledky. Maso, než se dostane až k nám na stůl, projde spousty místy a i když prochází veterinální kontrolou, může obsahovat parazity. Stejně tak nepřevařené mléko je jistým zdravotním rizikem. Vitariáni mají samozřejmě i na podobné námitky připraveny argumenty. Věří, že zdravé tělo si s parazitem snadno poradí a případně se dočtete o možnosti zvýšit konzumaci česneku, který, jako přírodní antibiotikum, parazity zahubí.
Abyste si dokázali udělat lepší představu, podívejte se na ukázku vitariánského receptu. Možná se vám zalíbí i pokud se nerozhodnete tento styl života vyznávat.
Vitariánské raw sushi
- mořská řasa nori
- okurka
- bílá ředkev
- cuketa
- avokádo
Avokádo rozkrojíme a vydlabeme dužinu. Rozmačkáme na kaši a připravíme si mořskou řasu. Lesklou stranou ji položíme dolů a potřeme rozmačkaným avokádem zhruba do třetiny. Poklademe na proužky nakrájenou zeleninou a smotáme. Konec řasy napočíme vodou, aby se hezky slepila. Nakrájíme na kolečka a můžeme podávat. Snadné a přitom výborné.