Skvělá přírodní medicína
Pokud znáte česnek jako přírodní medicínu, ale netušíte, proč se mu tak vlastně říká, máme vysvětlení. Česnek obsahuje látku alicin, která také může za jeho štiplavou chuť. Právě alicin má podle výzkumů antibakteriální a protiplísňové účinky a prokázalo se, že může být dobrým pomocníkem při léčbě cévních onemocnění, regulaci krevního tlaku, ale i korigování hladiny tuků v krvi. Při rozkladu alicinu vzniká kyselina 2-propensulfenová, která má schopnost vázat na sebe volné radikály, a proto je čenek skvělým antioxidantem. Nezapomeňte ale, že mluvíme o čerstvém česneku. Zpracováním (vařením, restováním nebo jinou tepelnou úpravou) přichází česnek o své pozitivní účinky.
Regulujte sílu chuti česneku
Věděli jste, že i stroužek čerstvého česneku může mít různě silnou chuť? Záleží na tom, jak ho připravíte. Čím více je česnek nastrouhaný nebo na drobné kousky nakrájený, tím ostřejší má chuť. Právě při strouhání se rychleji uvolňují sloučeniny síry, které pak na jazyku štípou. Pokud chcete štiplavou chuť omezit, stačí česnek jen nakrájet na plátky. Díky tomu si můžete vychutnat jeho jemnější chuť.
Česnek nechte odpočinout
Po nakrájení nebo nastrouhání nechte česnek alespoň 5 minut odpočinout. Uvolní se tak zdraví prospěšné enzymy a česnek pak bude ještě blahodárněji působit na vaše zdraví.
Dejte ostřejší chuť salátu - bez česneku
Zkuste jednoduchý trik kuchařů. Čerstvý česnek je štiplavý a do salátu se tak moc nehodí. Pokud ale chcete jemně dochutit salát, stačí čerstvě rozkrojeným stroužkem česneku potřít stěny mísy, ve které pak budete salát připravovat. Když pak salát v takové míse promícháte, zůstane mu jemně česneková chuť, ale nic vás nebude při konzumaci salátu štípat.
Skladujte česnek správně
Dáváte česnek do ledničky a věříte, že vám tak déle vydrží? Omyl! Česnek je lepší skladovat v temném, chladnějším ale hlavně suchém místě. Jedině tak déle vydrží, aniž by ho napadla plíseň nebo začal hnít. V lednici je sice tma a chlad, ale je zde poměrně vyšší vlhkost. Česnek proto skladujte raději jinde.
Jak se zbavit česnekové vůně po jeho zpracování
Když si česnek připravujete, obvykle vám pak zůstanou po česneku vonět ruce. Vždy není zrovna příjemné specifickou česnekovou vůni dýchat delší dobu, naštěstí ale známe snadný trik, jak se jí zbavit. Prsty nebo celé dlaně si otřete několikrát o dřez z nerezové oceli. Právě nerezová ocel díky svému složení snadno naváže molekuly síry, které mohou za česnekovou vůni.