Když jste doma, je snadné přibrat více, než když trávíte den jinde. Důvodem není jen druh potravin, který máte doma nakoupený. Zjistili jsme pro vás, jaké pasti domácnost skrývá a poradíme, jak se jim vyhnout.
Sejde z očí...
Základním pravidlem je mít na očích jen ty zdravé potraviny, které chcete jíst. Doma často necháváme na viditelných místech sušenky, krabici cereálií nebo čokoládu. Když nás potom přepadne chuť na něco sladkého, obvykle sáhneme po tom, co je nejlépe dostupné. Tedy právě ony zmíněné sladkosti, nebo třeba slané chipsy, kterým se jinak úspěšně vyhýbáme.
Lepším způsobem je vše, co nechceme secpat ani ve chvíli, kdy nás honí mlsná, buď nemít doma nebo alespoň důkladně schovat. Na viditelná místa pak stačí naaranžovat třeba ovoce, které máme rádi. To nám pomůže zdravějším způsobem zahnat chuť na sladké a zároveň dobře vypadá.
Udělejte pořádek v ledničce
Patříte mezi ty, kdo sice nakupují dostatek ovoce a zeleniny, ale po pár dnech či týdnech je vyhazují, protože jste je nesnědli? Pak možná děláte jednu zásadní chybu při jejich skladování. V lednici zeleninu a ovoce dáváme do přihrádek k tomu určeným. Ty jsou často na spodku a uzavíratelné. V lednici nám tak na očích zůstává vše ostatní a zeleninu nebo ovoce máme schované, i když bychom si na ně třeba jinak vzpomněli.
Zkuste jednoduchý trik - ovoce nebo zeleninu dejte do (ideálně skleněné) mísy a položte do lednice na poličku v úrovni očí. Naopak vše méně zdravé, čemu se chcete vyhnout, dejte do přihrádky, kde původně byla zelenina. Ve chvíli, kdy otevřete lednici, máte na očích potraviny, které nezruinují vaši dietu.
Kde obvykle jíte?
Když už popadnete něco k jídlu, kde si tu dobrotu obvykle vychutnáte? Většina lidí si ji vezme třeba na gauč k televizi nebo do pracovny k počítači. A to bývá velkou chybou. Jídlo si tolik nevychutnáte, protože při jeho jezení se soustředíte na sledování televize nebo práci na počítači a obvykle toho spořádáte mnohem více.
Naučte se vše, co jíte, spořádat v klidu u jídelního stolu. Jídlo si vychutnávejte a budete z něj mít mnohem lepší požitek.
Mimochodem, jak vypadá vaše jídelní část bytu nebo domu? Je propojená s obývákem a od stolu vidíte na televizi? Máte ultrapohodlné jídelní židle, na kterých se dokážete uvelebit na hodně dlouho? Máte zde červené zdi, nábytek nebo doplňky? Přesně tyto tři zmíněné věci mají také velký vliv na to, jak moc se dokážete nacpat, aniž byste původně chtěli. A právě tyto tři body jsou z těch, které snadno dokážete vylepšit, abyste jedli zdravěji.
Nedívejte se tolik na pořady o vaření
Když jsme zmínili televizi, sledujete pořady o vaření? Které? Pokud je odpovědí, že ano a téměř všechny, můžete mít zaděláno na problém. Pořady o vaření jsou skvělou inspirací, to nepopíráme. Zároveň jsou ale povzbuzovačem pro vaši chuť k jídlu. Všimněte si, jak jsou v nich líčeny postupy, jak popisovány potraviny, včetně těch nezdravých. Vše má na diváka působit tak, že on sám začne chtít hned vařit to samé. Vizuální stránka, kdy většina pokrmů vypadá naprosto skvěle, je silnou výhodou televize. Mozek na takovou kombinaci barvitých popisů a nádherně vypadajících jídel regauje jednoduše - dostanete chuť na něco dobrého.
Kulinářské televizní pořady nemusíte rozhodně vynechávat úplně. Stačí je ale zredukovat a nenechat se jimi převálcovat.