Nevědomost se vám v tomto případě může bohužel i vymstít. A to zdravotně. Právě kvůli nedodržování - někdy i základních - hygienických návyků stráví ročně tisíce Čechů a Češek probdělé noci v lepším případě s křečemi v břiše, v horším pak i hospitalizováni kvůli zdravotním obtížím.
Přeplňujete lednici nebo mrazák
Bakterie na vás mohou snadno zaútočit i z místa, ze kterého to zas tolik nečekáte - z lednice. Pokud ji totiž přeplňujete jídlem, vzduch nemůže cirkulovat a neochladí tak celý prostor lednice správně. Na teplejších místech se pak mohou bakterie mnohem lépe množit a kontaminovat jídlo nebo přispět k jeho rychlejší kazivosti.
Abyste tomuto zabránili, stačí lednici nepřeplňovat. Snažte se kupovat jen tolik potravin, kolik jste schopni v nejbližších dnech opravdu sníst. Vzduch v lednici pak bude cirkulovat správně a zvládne ochladit všechny potraviny na teplotu, kterou jste si nastavili.
Necháváte si houbičku na nádobí jako líheň bakterií
Jak často a jakým způsobem čistíte houbičku na nádobí? Obvykle buď nijak a jednou za pár měsíců tu starou vyhodíte a koupíte novou nebo ji večer jen propláchnete a položíte vedle umyvadla. Ať tak nebo tak, je to ráj pro bakterie. Při pokojové teplotě a ve vlhké houbičce, kde se často zachytí i zbytky jídla nebo špíny ze dřezu, je houbička plná života.
Řešení je jednoduché. Houbičku občas nechte projít celým programem v myčce na nádobí (spolu s nádobím samozřejmě). Při mytí nádobí je vystavena teplotám nad 50 stupňů Celsia po dobu i několika hodin a je důkladně propláchnuta. Díky tomu se množství bakterií dostane na nižší úroveň.
Před zpracováním umýváte kuřecí maso
Představa, že na kupované maso už při jeho krájení někdo před vámi sahal rukou, vás děsí. A tak ještě než ho začnete krájet, opláchnete ho ve dřezu studenou vodou. Gratulujeme, právě jste rozstříkali do dřezu i do okolí bakterie třeba salmonely, které dosud ulpívaly jen na mase.
Kuřecí maso prostě rovnou zpracujte a když ho upravujete tepelně, bakterie obvykle nepřežijí. Neumýváním masa minimalizujete riziko kontaminace kuchyně bakteriemi. Stejně tak prkénko a nůž, které jste při zpracování syrového masa používali, dejte rovnou do myčky.
Jedlost zbytků kontrolujete smysly: zrakem, čichem a chutí
V neděli jste si navařili jídlo a dali ho do ledničky. V pátek si vzpomenete, že jste si ho vlastně ještě nedali a chcete zkontrolovat, jestli je ještě jedlé. Co uděláte? Podíváte se na něj ze všech úhlů, čuchnete, jestli ještě nesmrdí a kousek ochutnáte, jestli je ještě dobré. I když jídlo projde vaší smyslovou kontrolou, bakterie nemusíte nijak poznat.
V ledničce skladujte jídlo maximálně tři dny od jeho navaření a pak zbytky vyhoďte. Předejdete tak mpžným zdravotním obtížím a pro příště budete mít lepší přehled, kolik toho máte navařit.
V létě koupíte meloun a rovnou ho krájíte
Když rozkrojíte meloun hned poté, co ho přinesete z obchodu, můžete si místo vynikající chuti vychutnat i střevní potíže. Neomytá slupka melounu může obsahovat zbytky spousty bakterií - včetně třeba listerie. Nezapomeňte, že meloun se pěstuje na polích, přepravuje se v bednách se spoustou dalších melounů, které také ležely v hlíně a mohly být kontaminovány i polními zvířaty.
I přes vaší sebevětší chuť dát si kus šťavnatého melounu ihned radši věnujte půl minuty důkladnému umytí, abyste si ho pak mohli opravdu v klidu vychutnat.