Samotný klasický piškot je mixem třech základních ingrediencí - mouky, vajec a cukru. Pšeničná mouka tvoří u kupovaných piškotů přibližně polovinu obsahu, vejce pak dalších cca 40% a zbytek, tedy 10% připadá na cukr. Je takové složení to, co chcete dávat dětem jako pamlsek? V takové pochoutce není dostatek rozumných živin pro dětský organismus a dětskému tělu místo nich dodáme zejména lepek, cukr a něco málo živin z vajec.
Pokud nechcete své děti (nebo sebe) o piškoty ochudit a jejich chuť milujete, připravte si doma o něco zdravější domácí variantu. Recept na ni je poměrně jednoduchý:
Co potřebujeme?
- 5 vajec
- 90 g třtinového cukru (doporučujeme použít místo cukru med, který dodá piškotům zcela novou jemnější chuť)
- vanilkový lusk
- 130 g mouky špaldové celozrnné mouky jemně mleté
- 1 lžíce horké vody
- špetka soli
Jak na to?
Žloutky oddělíme od bílků. Ke žloutkům přidáme cukr nebo med a semínka z vanilkového lusku. Společně s horkou vodou vše šleháme cca 8 minut na nejvyšší otáčky, až se vytvoří pěna. Poté ušleháme tuhý sníh z bílků a špetky soli. Do žloutkové pěny pak pomalu přimícháváme po lžících mouku. Nakonec přidáme sníh z bílků, až nám vznikne piškotové těsto. Z toho pak vytvoříme na pečícím papíru piškoty - počítáme s tím, že v troubě trochu nabudou na objemu. V troubě předehřáté na 150 stupňů domácí piškoty pečeme necelých 10 minut.
Co vy, jaké piškoty preferujete?