Jaké ořechy nejčastějí jíte? V Česku obecně jsou to lískové, vlašské a burské ořechy. Každý druh ořechů má něco do sebe, a každý chutná trochu jinak. I proto vyzkoušejte chuť, kterou ještě neznáte. Makadamové ořechy jsou navíc zásobárnou živin přínosných vašemu tělu.
O makadamových oříškách se bezpochyby dozvíte, že jsou velmi tučné. Přitom paradoxně tuk, který obsahují, je vysvětlením, proč jsou tyto ořechy tak zdravé. Sto gramů makadamových ořechů obsahuje až 76 gramů tuku. Z toho ale pouhých 12 gramů je skryto v nasycených mastných kyselinách. Zbytek tuků je tvořen zejména mononenasycenými tuky, které přispívají k dobrému zdraví oběhového systému i našeho srdce. Na druhou stranu vysoká tučnost makadamových ořechů jde ruku v ruce s jejich vysokou energetickou hodnotou. I proto to s jejich konzumací nepřehánějte, pokud si hlídáte kalorie. Sto gramů makadamových ořechů obsahuje celých 750 kcal.
Makadamové ořechy jsou také bohatým zdrojem vlákniny. Pokud byste jich snědli 100 gramů, přijmete 8 gramů vlákniny. To je více než čtvrtina doporučené denní dávky. Vláknina pomáhá udržovat zdravý pohyb trávené potravy ve střevech a tím i očišťovat organismus.
Minerály jsou pro naše tělo velmi důležité. V makadamech najdete větší množství stopových minerálů jako hořčík, vápník, železo, měď, chrom, mangan a zinek.
Makadamový olej je také často používaný v kosmetických přípravcích. Má totiž blahodárné účinky na pleť. Toho můžete využít i obráceně - nejen, že si pochutnáte na jejich lahodné chuti, budete ale i vědět, že děláte něco pro své zdraví i svou pokožku.