Vejce bohužel získala v minulosti označení jako nezdravá potravina a mnozí lidé tomuto označení dodnes věří. Jak to s jejich konzumací ale je ve skutečnosti? Jsou pro naše zdraví dobrá? Mají vliv na zdraví srdce? Zvyšují chlesterol? Máme se jejich konzumaci vyhýbat?
Stále bohužel záleží na tom, koho se ptáte. Stále dostanete od různých lidí různé odpovědi. Někteří doktoři vám odpoví tak, jak jim bylo vštěpováno - vejcím se radši vyhněte, zvyšují cholesterol. Někteří vám poradí, ať jíte jen bílek, protože jen ve žloutku se skrývá "hrozba". Jak se ale dopídit pravdy? Není antikampaň proti vejcím jen dobře zakořeněným mýtem podporovaným médii a farmaceutickými společnostmi? Zachovejme si zdravý nadhled a pojďme se podívat na vejce jako potravinu.
Jak je to s tím cholesterolem?
Nejčastějším důvodem, proč se vynechávají vejce z jídelníčku, je kvůli strachu, že zvyšují hladinu cholesterolu. Ano, vejce opravdu obsahují cholesterol, ale NE, nezvyšují hladinu špatného (LDL) cholesterolu v lidském těle. Naopak mají vliv na zvýšení hladiny toho "zdravého", tedy HDL cholesterolu. Ten má ochrannou funkci, krev totiž zbavuje nadbytečného cholesterolu a odvádí ho zpět do jater, kde je metabolizován. Ani při pokusech, kdy člověk konzumoval 3 vejce každý den po dobu 12 týdnů, nedošlo ke zvýšení LDL cholesterolu.
Fakta o vejcích
- Jsou plná vitamínů a minerálních látek - např. vitamíny B, C, D, E a K
- Pomáhají snižovat vysoký krevní tlak - peptidy, které jsou ve vejcích obsaženy, pomáhají snižovat tlak
- Jsou výborným zdrojem bílkovin - jedno vejce obsahuje přibližně 6 gramů proteinu
- Obsahují Omega 3 mastné kyseliny, které podporují zdraví vašeho srdce
- Lecitin, který je vejci vlastní, pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu v krvi
- Podporují funkci mozku a nervů - jedno vejce obsahuje až 20% denní doporučené dávky cholinu (vitamínu B8), který Je základním stavebním kamenem neurotransmiterů, tedy těch látek, které přenášejí vzruchy mezi nervovými buňkami. Cholin je zároveň důležitý při prevenci vzniku rakoviny prsu.
- Pomáhají nám lépe vidět - díky obsahu karotenoidů zeaxantinu a luteinu, které chrání zdraví očí proti volným radikálům. Tyto dva karotenoidy také chrání oči před makulární degenerací související s přibývajícím věkem.
- Podporují imunitu - obsahují vitamín A (jedno vejce obsahuje až 19% doporučené denní dávky), který se podílí na naší imunitě.
- Minerální bomba - obsahují železo (podpora imunity a tvorba červených krvinek), selen (prevence rakoviny a vzniku nádorů prostaty)
- Levná, ale zdravá potravina - vejce stojí kolem 2-5 korun, což je při porovnání s cenou vitamínů a minerálů prodávanými v lékárně směšně nízká cena.
- Dají se připravit na mnoho způsobů - to je obrovská výhoda, aby jako potravina vejce jen tak neomrzela. Navíc dobře chutnají i zdravě připravená (např. vařená natvrdo nebo v různých zdravých dezertech).
Nevěřte tedy všem "zaručeným pravdám", které kolují. Mějte oči otevřené a zjistěte s námi, jak je to se zdravou stravou ve skutečnosti.