Zapomeňte na očistné diety, při kterých tělu můžete uškodit - když mu třeba nedodáváte dostatek živin. Rozumnějším řešením je přidat do jídelníčku potraviny, které mají detoxikační účinky. Právě brusinky jsou takovou potravinou. Tyto bobule mohou pomoci zabránit množení škodlivých bakterií v těle a zároveň je snadno zařadíte do zdravého jídelníčku.
Brusinky jsou bohatým přirozeným zdrojem některých základních vitamínů a minerálů, které dohromady podporují zdraví. Konkrétně jsou to vitamíny A, B a C. Z minerálů pak hořčík, vápník, fosfor, železo, draslík, sodík a selen. Kombinace takových látek pomáhá správnému fungování metabolismu a naopak brání tělo před vznikem infarktu nebo srdečních nemocí, podobně jako onemocnění jater.
Právě přes játra prochází velké množství toxinů při trávení potravy. V játrech dochází k oddělení látek, které se dále v těle zpracovávají a toxinů či škodlivých látek, které by měly tělo co nejdříve opustit. Brusinky, díky vysokému množství antioxidantů, pomáhají očistit játra od škodlivých látek.
Brusinková šťáva (myšleno čerstvá, tedy nepřeslazená v podobě džusu či z koncentrátu) dokáže toxiny odplavovat. Právě ona obsahuje antibakteriální složky, díky kterým se v těle nemohou množit bakterie způsobující zažívací nebo močové infekce. Pokud se takové bakterie přemnoží, v těle se ukládá mnohem více toxinů a ty mají vliv na oslabení organismu. Brusinková šťáva očišťuje a podporuje lymfatický systém, který je v těle zodpovědný za neutralizaci a zbavení se toxinů.
Při výběru brusinkové šťávy ale dejte přednost čerstvosti před cenou. Slazené džusy z brusinek nebo s přídavkem brusinkové šťávy vám dodají spíše cukry než aby prospívaly vašemu zdraví tak, jako čerstvá šťáva.