Moderní věda o ní hovoří jako o superpotravině. Tradiční čínská medicína její pozitivní účinky na zdraví zná už hodně dávno. I proto se vyplatí o goji, resp. kustovnici čínské vědět něco víc.
Které pozitivní účinky na zdraví goji má? Její plody prý zpomalují stárnutí, působí antibakteriálně, léčí kašel a pomáhají při astmatu. Dále pak podporuje tvorbu bílých a červených krvinek a zároveň podporuje normalizaci krevního tlaku. Goji také posiluje imunitu a obranyschopnost organismu. Stejně tak podporuje činnost jater a ledvin a díky silným antioxidačním účinkům se o semínkách kustovnice hovoří jako o vhodných při snižování rizika rakoviny nebo obecně při ozdravování člověka.
Zní to až téměř zázračně. Je proto důležité i vědět, jaké látky goji obsahuje. V první řadě je to velké množství vitamínů A, B a C. Dále pak aktivní polysacharidy, důležité aminokyseliny včetně esenciálních aminokyselin a mnoho důležitých stopových prvků (např. zinek, selen, železo, vápník atd.).
Když shrneme, které nejdůležitější živiny goji obsahuje:
- 11 esenciálních a 22 stopových prvků
- 18 aminokyselin
- 6 vitamínů
- 8 různých polysacharidů and 6 monosacharidů
- 5 nenasycených mastných kyselin
- fytosteroly
- 5 karotenoidů
Ačkoliv ji z našich končin známe zejména v sušené podobě, čerstvé plody goji se vzhledem nápadně podobají šípku. Její chuť je však sladší než šípek a bez kyselého dozvuku. Doporučená denní dávka pro dospělého člověka je přibližně 1 - 2 hrsti goji.